Przepis na świąteczny koktajl żurawinowy

food tray

Typ posiłku:

Napoje
restaurant

Rodzaj posiłku:

Napoje
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Wśród naszych wpisów znajdziesz przepisy na min. margaritę czy inne letnie koktajle stworzone na grillu. Czas na coś świątecznego - koktajl żurawinowy z dodatkiem rozmarynu. Intensywny smak owoców, mocna wódka i świeży, aromatyczny rozmaryn to połączenie, które musisz wypróbować.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY 

  • 60 ml ginu  
  • 30 ml wódki Mezcal  
  • świeży rozmaryn  
  • 1 szklanka (250 g) cukru  
  • 100 ml toniku dobrej jakości  
  • 200 g świeżej żurawiny 
  • 1 szklanka wody 
  • kilka kostek lodu 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ ŚWIĄTECZNY KOKTAJL ŻURAWINOWY? INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji HIGH i pozostaw do osiągnięcia temperatury 260°C. W rondelku wymieszaj świeżą żurawinę, cukier, 2-3 gałązki rozmarynu i 1 szklankę wody. Napełnij szklankę do 2/3 wysokości lodem. Dodaj 30 ml ginu, 15 ml wódki Mezcal, 30 ml przygotowanego syropu żurawinowego i powoli dopełnij szklankę tonikiem. Grilluj gałązkę rozmarynu, aż będzie przypieczona i umieść niewielką ilość w napoju. Dodatkowo możesz udekorować drinka wkładając do niego świeży rozmaryn. Gotowy drink posyp świeżo zmielonym pieprzem. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KOKTAJL ŻURAWINOWY 

  • 60 ml ginu  
  • 30 ml wódki Mezcal  
  • świeży rozmaryn  
  • 1 szklanka (250 g) cukru  
  • 100 ml toniku dobrej jakości  
  • 200 g świeżej żurawiny 
  • 1 szklanka wody 
  • kilka kostek lodu 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu  
recipe mask
Przewiń do góry