Przepis na pstrąga łososiowego z miętową salsą jalapeno

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Wspaniała, rozpływająca się w ustach grillowana ryba to świetna propozycja na obiad czy kolacje. Krótki czas przygotowania to kolejny plus tego posiłku. Pieprz cayenne dodaje całej rybie pikanterii, a smak podkręca miętowa salsa z jalapeno.  W tym przepisie możesz wykorzystać również fileta z łososia, który będzie równie dobry.  

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 filet pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczka białego pieprzu
  • ½ łyżeczka soli

Składniki na salsę

  • 4 żółte i 2 czerwone pomidory
  • 1 szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ½ limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ posiekanego ogórka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Rozgrzej grilla ustawiając 3 palniki na najwyższą moc. Rozgrzewaj go przez 5 minut, ważne, aby był mocno rozgrzany na sam początek. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, rybę wysmaruj olejem z pestek winogron a następnie dokładnie obtocz ją w marynacie. Odłóż na czas rozgrzewania grilla.

Grillowanie

Kiedy grill osiągnie 200 stopni Celsjusza, skręć palniki na średnią moc. Umieść fileta z ryby skórą do dołu na ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez około 7 minut. W tym czasie połącz wszystkie posiekane składniki na salsę. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Za pomocą łopatki przewróć rybę na drugą stronę i grilluj przez około 3 minuty. Po tym czasie odwróć ją znowu i grilluj, aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 140 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury.

Podawanie

Po ugrillowaniu przełóż rybę na deskę do krojenia i pozwól jej odpocząć przez około minuty. Serwując skrop rybę limonką, dodaj dwie łyżki miętowej salsy z jalapeno i ulubione dodatki. Proponujemy ziemniaki z grilla, frytki z żeliwnego woka lub grillowane warzywa!

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 filet pstrąga łososiowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Składniki na marynatę

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczka białego pieprzu
  • ½ łyżeczka soli

Składniki na salsę

  • 4 żółte i 2 czerwone pomidory
  • 1 szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • ½ limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ posiekanego ogórka
recipe mask
Przewiń do góry