Przepis na pstrąga łososiowego z miętową salsą jalapeno

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
10min / 10minIlość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyWspaniała, rozpływająca się w ustach grillowana ryba to świetna propozycja na obiad czy kolacje. Krótki czas przygotowania to kolejny plus tego posiłku. Pieprz cayenne dodaje całej rybie pikanterii, a smak podkręca miętowa salsa z jalapeno. W tym przepisie możesz wykorzystać również fileta z łososia, który będzie równie dobry.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 filet pstrąga łososiowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Składniki na marynatę
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczka soli
Składniki na salsę
- 4 żółte i 2 czerwone pomidory
- 1 szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ½ limonki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ posiekanego ogórka

Sposób przygotowania
Przygotowanie

Rozgrzej grilla ustawiając 3 palniki na najwyższą moc. Rozgrzewaj go przez 5 minut, ważne, aby był mocno rozgrzany na sam początek. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki marynaty, rybę wysmaruj olejem z pestek winogron a następnie dokładnie obtocz ją w marynacie. Odłóż na czas rozgrzewania grilla.
Grillowanie

Kiedy grill osiągnie 200 stopni Celsjusza, skręć palniki na średnią moc. Umieść fileta z ryby skórą do dołu na ruszcie. Grilluj pod zamkniętą pokrywą przez około 7 minut. W tym czasie połącz wszystkie posiekane składniki na salsę. Dopraw solą i sokiem z limonki. Wymieszaj dokładnie i odstaw. Za pomocą łopatki przewróć rybę na drugą stronę i grilluj przez około 3 minuty. Po tym czasie odwróć ją znowu i grilluj, aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 140 stopni Celsjusza. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury.
Podawanie

Po ugrillowaniu przełóż rybę na deskę do krojenia i pozwól jej odpocząć przez około minuty. Serwując skrop rybę limonką, dodaj dwie łyżki miętowej salsy z jalapeno i ulubione dodatki. Proponujemy ziemniaki z grilla, frytki z żeliwnego woka lub grillowane warzywa!

Potrzebne składniki
Składniki
- 1 filet pstrąga łososiowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Składniki na marynatę
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczka soli
Składniki na salsę
- 4 żółte i 2 czerwone pomidory
- 1 szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- ½ limonki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ posiekanego ogórka
