Chleb z garnka żeliwnego z grilla gazowego - przepis

Dziś odpowiadamy na pytanie czy na grillu gazowym można upiec chleb? I nie mamy tu na myśli opiekanych kromek ale taki prawdziwy, świeży chleb z chrupiącą skórką z żeliwnego garnka. To nasz pierwszy przepis na  pieczony bochenek chleba na grillu, dlatego wybraliśmy prosty, pszenny chleb na drożdzach. Do pieczenia wykorzystaliśmy żeliwną brytfannę do żeberek - jak widać akcesoria Broil King mają wiele ukrytych zastosowań :)

czas przygotowania: 30 minut + 12 godzin wyrastanie

czas pieczenia: 40 minut wyrastanie + 110 minut pieczenie

 

SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:

1 kg mąki pszennej

650 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży (7 g instant)

½ łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHLEBA W GARNKU ŻELIWNYM NA GRILLU

Jeżeli używasz świeżych drożdży zacznij od przygotowania zaczynu. Do wyższego naczynia pokrusz drożdże (25 g), dodaj cukier (½ łyżeczki cukru) i zalej ½ szklanki (120 ml) ciepłej wody i dodaj 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut. [Jeśli wykorzystujesz drożdże instant pomiń ten krok i wsyp je do wody razem z mąką.]

Chleb z grilla

Do misy robota wlej pozostałą wodę (530 ml), dodaj wyrośnięty zaczyn oraz mąkę wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli). Dodaj jedną łyżkę oliwy i włącz wyrabianie na najniższą prędkość, po wstępnym wymieszaniu się składników dodaj drugą łyżkę oliwy i zwiększ prędkość. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut aż będzie elastyczne, jednolite i lekko klejące. [Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie postępuj podobnie. Najpierw wymieszaj składniki w misce łyżką a następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie ok 10-15 minut.]

pieczenie chleba na grillu

Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. Naczynie powinno być dość spore bo ciasto mocno zwiększy swoja objętość. 

Kolejnego dnia rano wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na oprószony mąką blat kuchenny. Rozciągając boki zawijaj je na wierzch formując w ten sposób podłużny bochenek na koniec odwróć tak aby łączenie było pod spodem, odłóż na mocno oprószony mąką blat przykryj ściereczką i zostaw w nie przewiewnym miejscu na 40 minut.

Kiedy ciasto już prawie jest gotowe możesz przygotować się do pieczenia. Brytfannę rozgrzewamy razem z grillem dlatego już przed odpaleniem włóż ją razem z przykryciem do grilla i ustaw nad środkowymi palnikami.

Rada: Rozgrzanie żeliwnego garnka lub brytfanny jest bardzo ważne, ponieważ dzięki temeraturze ciasto nie przywrze do powierzchni naczynia. 

Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła zewnętrzne w pozycji high a środkowe medium. Kiedy temperatura osiągnie ok. 180°C wszystkie pokrętła ustaw w pozycji low i poczekaj chwilę aż temperatura się ustabilizuje ok 200°C. Grill będzie się rozgrzewał trochę dłużej ale dzięki takiemu ustawieniu będzie Ci prościej utrzymać bezpieczną dla chleba temperaturę a brytfanna nagrzeje się równomiernie. Chleb piecz w temperaturze 180-200°C.

chleb na grillu

Z pomocą skórzanych rękawic ściągnij z rozgrzanej brytfanny górną część i włóż do środka wyrośnięty chleb, przykryj brytfannę i zamknij grilla. Po 35 minutach odkryj brytfannę i piecz kolejne 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie chleb będzie miał ładny złoty kolor i piękną, chrupiącą skórkę. Żeby mieć pewność, że chleb jest upieczony możesz sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to znaczy, że chleb jest gotowy. Wyciągnij chleb z brytfanny i wystudź go na kratce dołączonej do żeliwnej brytfanny. Dzięki temu chleb nie "spoci" się od spodu. Bochenek chleba możesz przykyć ściereczką.

Przed przystąpieniem do wypiekania chleba możesz dodać rozmaryn, czarne oliwki lub suszone pomidory. 

Smacznego! 

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

garnek do pieczenia chleba rękawice skórzane do grilla silikonowa mata do grilla

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.