- Broil King®
- Blog
- Inne
- Powrót mody sprzed lat – czy szklana szybka w grillu gazowym ma sens?
Powrót mody sprzed lat – czy szklana szybka w grillu gazowym ma sens?
Pokrywa w grillu gazowym
Zaczynając od pozytywów, a tak naprawdę jednego pozytywu, który nie wymaga tłumaczenia i stąd bierze się jego popularność. Widać co dzieje się na ruszcie bez konieczności otwierania pokrywy. Jak pisaliśmy w artykule o zaletach grillowania z zamkniętą pokrywą, pokrywa podczas grillowania powinna być zamknięta. Szybka w pokrywie grilla daję możliwość kontroli, bez konieczności otwierania pokrywy. Wydaje się oczywiste i uzasadnione. Jak często w życiu nie dajmy się złapać na proste zabiegi marketingowe.
Wady szyby w pokrywie grilla

CZYSZCZENIE – przez brudną szybkę nic nie widać
Szybka w grillu gazowym bardzo szybko się brudzi. Dla osób, które nie posiadają grilla gazowego i nie mogą sprawdzić jak gruby osad zgromadził się po wewnętrznej stronie pokrywy, polecamy spojrzeć na domowe kominki opalane drewnem. Pomimo, że nie ma w nich przypalanych tłuszczy i marynat szklane drzwi szybko się brudzą. Osad który gromadzi się na wewnętrznej stronie pokrywy jest tak duży, że nasz dział techniczny często otrzymuje pytanie odnośnie łuszczącej się farby wewnątrz pokrywy. Odpowiadamy wtedy, że piekarniki grilli Broil King nie są od wewnątrz malowane, a łuszcząca się powłoka to węglowy osad powstały podczas grillowania, który zaczyna odchodzić ze względu na grubość. Na pewno można utrzymać szybkę w perfekcyjnym stanie pielęgnując ją specjalną chemią, ale czy warto za każdym razem poświęcać na to czas aby zmyć przywierający tłusz, dym i węgiel?
WYDAJNOŚĆ – utrata ciepła
Broil King stawia na wydajność swoich urządzeń co widać poprzez doskonałe właściwości utrzymywania ciepła, co przekłada się na niskie zużycie gazu oraz stabilną temperaturę nawet przy otwieraniu pokrywy. Głównie z tego względu w naszych grillach nie znajdziesz szybki. Jak pisaliśmy w artykule o kilowatach zastosowanie podwójnej warstwy blachy w naszych grillach przyczynia się do znakomitego utrzymania temperatury wewnątrz piekarnika. Ze względu na to, że ciepłe powietrze unosi się do góry, to właśnie przez źle zaprojektowaną pokrywę może uciec najwięcej ciepła. Jak wynika z badań ciepło o 40% szybciej ucieka przez elementy wykonane z jednej warstwy blachy bez pustki powietrznej. Z tego względu jednowarstwowe szybki w pokrywach powodują szybszą utratę ciepła i większe zużycie gazu. Nieszczelności przy połączeniu szklanego okienka z pokrywą, dodatkowo negatywnie wpływają na utrzymanie ciepła pod pokrywą. Można powiedzieć, ale każdy domowy piekarnik ma dużą szybę. Zgadza się, ale posiada dwie warstwy z pustką powietrzną między nimi, które zapobiegają ucieczce ciepła. Niektóre piekarniki posiadają nawet trzy szyby.
TRWAŁOŚĆ – ryzykowna
Pomimo, że stosowane szkła w pokrywach grilli mamy nadzieję, że są lepsze niż te co kiedyś, które pękały nawet pod wpływem kropli deszczu trafiających na rozgrzaną powierzchnię. To niezależnie od tego jak hartowane jest szkło dobrze wiemy, nawet na podstawie telefonów, że o wiele łatwiej je rozbić niż metal. Metalową pokrywę możemy wgnieść natomiast jej nie rozbijemy. Dlatego metalowa pokrywa zapewnia odporność na więcej losowych przypadków, które zdarzaj się częściej w ogrodzie niż w domu.
PAROWANIE – wpływa na grillowanie
Szyby w pokrywach grilli mogą parować pod wpływem wysokich temperatur, co może utrudniać kontrolowanie procesu gotowania. Co będzie powodować często otwierana pokrywa z grilla? Oczywiście będzie wpływać na smak. Jak wiemy lepiej grillować pod zamkniętą pokrywą.

Dlaczego grill bez szyby w pokrywie będzie lepszym wyborem?
Dlaczego lepiej wybrać grilla bez szyby w pokrywie? Głównym powodem jest to, że szyba w pokrywie może zaburzać temperaturę. Nie ma lepszego sposobu na uzyskanie najlepszych efektów niż grillowanie pod zamkniętą pokrywą grilla bez szyby. Dodatkowo grill bez szyby w pokrywie umożliwia lepsze krążenie powietrza i równomierniejsze rozprowadzenie ciepła wewnątrz urządzenia, co może prowadzić do lepszych wyników w przygotowaniu potraw. Co wiecej, brak szyby może ułatwić kontrolowanie temperatury i uniknięcie zbierania się pary wodnej na powierzchni wewnętrznej pokrywy.
Dzięki grillowi bez szyby zaoszczędzimy sobie ciągłego czyszczenia pokrywy, ponieważ osadzanie się brudu i tłuszczu na szybie, na dłuższą metę będzie bardzo uciążliwe. To może prowadzić do trwałego zanieczyszczenia powierzchni grilla.
Smaczny i satysfakcjonujący posiłek oznacza, że musisz zadbać o utrzymanie czystości szyby w pokrywie grilla, ponieważ brudna szyba będzie miała wpływ na smak grillowanych potraw. Aby utrzymywać regularnie czystą szybę w pokrywie grilla, możesz spróbować czyścić powierzchnię szyby różnymi detergentami. Pamiętaj jednak, że te produkty mogą zawierać chemikalia, które mogą przeniknąć do Twoich potraw.
Ważne jest również, aby regularnie sprawdzać szybę pod kątem ewentualnych uszkodzeń lub porysowań. Jeśli Twoja szyba ma widoczne uszkodzenia, może to prowadzić do np. pęknięcia podczas grillowania, co może być niebezpieczne. Z tego powodu zaleca się wymianę szyby okresowo, aby upewnić się, że szyba jest w dobrym stanie i nadaje się do użytku. Możesz skorzystać z usługi profesjonalnego serwisu lub samemu wymienić szybkę.
Podsumowując, pomimo tych licznych wad, szyby w pokrywach grilli wracają do łask. Czy jest to dobre i trwałe rozwiązanie, a przede wszystkim opłacalne? Odpowiedzcie sobie sami. Decyzja o zakupie grillu ze szklaną szybą powinna być oparta na indywidualnych potrzebach i preferencjach użytkownika. My rekomendujemy grille bez szyby w pokrywie ze względu na estetykę, jakość, smak oraz trwałość produktu.