Karp z grilla na desce cedrowej

Karp z grilla to gratka dla osób, które llubią delikatne mięso i chrupiącą skórkę. Pieczony w całości stanie się ozdobą wigilijnego stołu.

Jak wybrać dobrego karpia do grillowania? Najlepsze w smaku są małe osogniki do 1,5 kg. Kupując rybę zwróć uwagę na jej świeżość. Kolor skrzeli, które powinny być czerowne, błyszczące oczy i skóra, która powinna być błyszcząca, gładka i sprężysta - to oznaki świeżej ryby.

 

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA KARPIA GRILLOWANEGO NA DESCE CEDROWEJ

Czas przygotowania: 15 minut + marynowanie

Czas pieczenia: 40 minut

 

Składniki:

  • 1 karp o wadze do 1,5 kg
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula

 

JAK PRZYGTOWAĆ KARPIA Z GRILLA NA DESCE CEDROWEJ

Wypatroszonego karpia umyj dokładnie, jeżeli pieczesz rybę razem z głową to usuń gałki oczne. W ich miejsce przed pieczeniem możesz włożyć rodzynki lub żurawinę. Możesz też grillować karpia bez głowy. Umytą rybę skrop sokiem z cytryny, a następnie dokładnie natrzyj solą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do lodówki minium na 2-3 godziny, karpia możesz przygotować również dzień wcześniej.

 

Przed grillowaniem namocz deskę cedrową, włóż ją do miski i zalej wodą, odstawiając na przynajmniej 30 minut. Żeby deska równomiernie nasiąknęła wodą przyciśnij ją czymś ciężkim. Po tym czasie wytrzyj deskę do sucha, a stronę na której będziesz grillować natrzyj olejem. Do wnętrza karpa włóż 2 plastry masła, pietruszkę i plasterki cytryny. Skórę na boku natnij delikatnie pod kątem i włóż w nacięcia połówki plasterków cytryny. Na desce ułóż grube plastry cebuli, a na niej przygotowanego karpia.

Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 280ºC wyłącz środkowe palniki i połóż nad nimi deskę z rybą. Korzystając z bocznego palnika kuchenki, rozpuść w rondelku 2-3 łyżki masła, polewaj nim rybę w trakcie grillowania.

 

Grilluj przed 40 minut, średnia temperatura grillowania to 180ºC. Ostateczny czas grillowania jest uzależniony od warunków atmosferycznych, jeżeli temperatura na dworze sprada poniżej 5º, może okazać się , że boczne palniki to za mało. W tej sytuacji ustaw moc środkowych palników na MIN. Zwróc uwagę czy deska nie zaczyna się przypalać, aby temu zapobiec przed polaniem ryby masłem spryskaj brzegi deski wodą. Aby mieć pewność, że ryba jest gotowa sprawdź jej temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru elektronicznego. Temperatura ryby powinna wynosić ok. 60ºC.

 

Gotowego karpia możesz podać na desce lub przełożyć go delikatnie na półmisek. Do świątecznej ryby będą pasować grillowane buraczki, wcześniej ugotowane i obrane ze skórki - włóż na grill obok karpia na 15 minut przed końcem. Podawaj rybę skropioną czsnkową oliwą i sokiem z cytryny.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.