Kaszanka z grilla - przepis

Kaszanka z grilla jest jedną z popularniejszych polskich potraw przyrządzanych na ruszcie. Zazwyczaj jest przygotowywana z cebulą w aluminiowej folii. Publikując ten przepis chcę Cię namówić do zrezygnowania z folii czy aluminiowych tacek, które w połączeniu z wysoką temeperaturą mogą być toksyczne. Wiemy, że kaszanka przygotowywana bezpośrednio na ruszcie potrafi pękać, co nie wygląda zbyt apetycznie i trudno ją wtedy choćby ściągnąć z grilla. Mamy dla Ciebie propozycję, która pozwoli na grillowanie kaszanki smacznie, łatwo i bezpiecznie.

Czas przygotowania: 25 minut

Czas pieczenia: 25 minut

 

SKŁADNIKI

500 g kaszanki (4 sztuki)

4 bardzo duże cebule

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka oleju do smażenia

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

 

Jak przygotować kaszankę na grilla gazowego?

Cebule przekrój wzdłuż na połowę, nie obieraj tylko natnij wnętrze cebuli i wyjmij tak, aby zostały dwie zewnętrzne warstwy. Wnętrze cebuli pokrój w drobną kostkę, możesz do rozdrobnienia użyć malaksera. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj szczyptę soli. Dodaj 1 łyżkę podsmażonej cebuli na jedną kaszankę a pozostałą część wykorzystaj do innych dań. Kaszankę obierz i pokrój, dodaj do szklistej cebuli i rozgnieć widelcem. Dodaj majeranek, rozetrzyj go w dłoniach, wydobywając w ten sposób się cały aromat. Dopraw do smaku słodką papryką, sola i pieprzem. Przygotowane wcześniej miseczki z cebuli (jej zewnętrzne warstwy) wypełnij kaszanką.

 

Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie temperaturę 250°C zmniejsz moc palników ustawiając pokrętła w pozycji średniej. Kaszankę grilluj na górnej półce przez 25 minut, ze średnią temperatura grillowania 200-220°C. Zewnętrzna warstwa cebuli powinna mocno się przypiec, podczas gdy wewnętrzna część będzie miękka i smaczna.

 

Kaszankę z grilla możesz podać z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.