Kaszanka z grilla - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

25 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowana kaszanka jest jedną z popularniejszych polskich potraw przyrządzanych na ruszcie. Zazwyczaj jest przygotowywana z cebulą w aluminiowej folii. Publikując ten przepis chcę Cię namówić do zrezygnowania z folii czy aluminiowych tacek, które w połączeniu z wysoką temperaturą mogą być toksyczne. Wiemy, że kaszanka przygotowywana bezpośrednio na ruszcie potrafi pękać, co nie wygląda zbyt apetycznie i trudno ją wtedy choćby ściągnąć z grilla. Mamy dla Ciebie propozycję, która pozwoli na grillowanie kaszanki smacznie, łatwo i bezpiecznie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

KASZANKA Z CEBULĄ Z GRILLA - SKŁADNIKI:

  • 500 g kaszanki (4 sztuki)
  • 4 bardzo duże cebule
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Kaszanka z grilla z cebulą - jak ją przygotować ?

Cebule przekrój wzdłuż na połowę, nie obieraj tylko natnij wnętrze cebuli i wyjmij tak, aby zostały dwie zewnętrzne warstwy. Wnętrze cebuli pokrój w drobną kostkę, możesz do rozdrobnienia użyć malaksera. Pokrojoną cebulę podsmaż na oleju, dodaj szczyptę soli. Dodaj 1 łyżkę podsmażonej cebuli na jedną kaszankę a pozostałą część wykorzystaj do innych dań. Kaszankę obierz i pokrój, dodaj do szklistej cebuli i rozgnieć widelcem. Dodaj majeranek, rozetrzyj go w dłoniach, wydobywając w ten sposób się cały aromat. Dopraw do smaku słodką papryką, sola i pieprzem. Przygotowane wcześniej miseczki z cebuli (jej zewnętrzne warstwy) wypełnij kaszanką.

Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Gdy temperatura wewnętrzna osiągnie temperaturę 250°C zmniejsz moc palników ustawiając pokrętła w pozycji średniej. Kaszankę grilluj na górnej półce przez 25 minut, ze średnią temperatura grillowania 200-220°C. Zewnętrzna warstwa cebuli powinna mocno się przypiec, podczas gdy wewnętrzna część będzie miękka i smaczna.

Kaszankę z grilla możesz podać z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty.

Potrzebne składniki

KASZANKA Z CEBULĄ Z GRILLA - SKŁADNIKI:

  • 500 g kaszanki (4 sztuki)
  • 4 bardzo duże cebule
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku
recipe mask
Przewiń do góry