KREWETKI Z GRILLA - PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut marynowanie
Czas pieczenia: 6 minut
SKŁADNIKI NA KREWETKI Z GRILLA:
500 g dużych krewetek
3 ząbki czosnku
⅓ szklanki oliwy
½ szklanki passaty pomidorowej
3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
opcjonalnie - pomidorki koktajlowe lub cytryna do przygotowania szaszłyków
Jak przygotować krewetki z grilla?
Krewetki opłucz i obierz z pancerzy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek, wyłóż je wcześniej na sitko, przelej ciepłą, ale nie gorącą wodą i pozostaw do rozmrożenia.
Jak przygotować marynatę do krewetek z grilla?
Następny krok w naszym przepisie to marynata do krewetek z grilla. Passatę pomidorową wymieszaj z oliwą i octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne lub chilli. Możesz użyć chilli w płatkach lub świeżą papryczkę indywidualnie regulując ostrość. Pamiętaj, że moc papryczki wydobywa się podczas podgrzewania. Przełóż krewetki do miski z marynatą, wymieszaj tak aby dokładnie były nią pokryte i odłóż na 30 minut do lodówki.
Jak grillować krewetki w żeliwnym woku?
Spryskaj wok olejem a na spód wlej dodatkowo 2 łyżki i włóż marynowane krewetki na grilla. W przypadku grillowania w woku krewetki potrzebują ok 4 minut, w trakcie których musisz je kilkakrotnie przemieszać.
Jak przygotować szaszłyki z krewetek?
Zamarynowane krewetki nabij na metalowe szpikulce, możesz je przekładać pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami cytryny. Czas jaki potrzebują krewetki grillowane zależy od wielkości, jednak zazwyczaj nie grilluj dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki z grilla nie są już przezroczyste i mają ładny różowy kolor.Czas grillowania krewetek zależy od wielkości, jednak zazwyczaj nie grilluj dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki nie są już przezroczyste i mają ładny różowy kolor. Nie grilluj ich za długo bo staną się gumowate.
Uwaga! Krewetki grillowane w woku i w formie szaszłyków mają różną ostrość, Grillowane w woku z dodatkiem marynaty są aromatyczne i pikantne. Przygotowane jako szaszłyki i grillowane na stojaku są bardziej delikatne i łagodne. Które lepsze? Zdania są podzielone, osobiście wolę krewetki z grilla na ostro z woka, ale synowi podaje szaszłyki.
Smacznego!
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz