KURCZAK Z ROŻNA NA GRILLU - PRZEPIS

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

23 godz. 40 min. / 2 godz. 20 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Średni
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

83
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

220

Kurczak z rożna podany w całości to bardzo efektowne danie, a przy tym nie ma przy nim dużo pracy. Zastanawiacie się jak zrobić kurczaka z rożna? Jak zamarynować kurczaka na grilla? Otóż, przepis na kurczaka z rożna jest bardzo prosty! Wystarczy zamarynować mięso dzień wcześniej, kolejnego dnia włączyć rożen na grillu gazowym i pozwolić aby pyszny kurczak pieczony z rożna zrobił się sam. Dzięki marynacie, dodatkowi masła i pieczeniu na rożnie mięso jest delikatne i soczyste. Wybierając kurczaka polecam poszukać zagrodowego kurczaka, mięso jest delikatniejsze i mniej tłuste. Zwróć uwagę aby kurczak na grilla nie był zbyt duży taki do 2 kg będzie najsmaczniejszy. Pieczenie na rożnie zapewni niespotykaną soczystość, ponieważ mięso ciągle się obraca, dzięki czemu nie wyciekają z niego soki. Podobnie jak na łyżce do miodu którą należy obracać.

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZKA Z ROŻNA NA GRILLU

  • 2 kg kurczak zagrodowy
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie kurczaka w całości

Kurczaka najpierw umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go dokładnie solą i świeżo mielonym pieprzem, pamiętaj aby zrobić to też od wewnątrz. Aby kurczak był bardziej stabilny możesz związać go sznurkiem jak na tym filmiku.

Do oliwy dodaj 3 przeciśnięte ząbki czosnku, paprykę i ocet. Cytrusy umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny i jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do oliwy. Pozostałe owoce pokrój w grube plastry. Oberwij listki z jednej gałązki rozmarynu posiekaj drobno około łyżeczki, a pozostałe wrzuć do marynaty i wymieszaj.

Masło połącz z 2-3 łyżkami marynaty oraz posiekanym rozmarynem. Palcami, delikatnie odchyl skórę od mięsa na piersi. Włóż pod skórę przygotowane masło, uważaj żeby nie uszkodzić skóry. Nie pomijaj tego kroku to jest naprawde proste, a dzięki dodatkowi masła piersi będą wyjątkowo soczyste. Posmaruj kurczaka marynatą, wlej sporo do środka, obłóż pokrojonymi cytrusami i odłóż na noc do lodówki. Kurczaka możesz marynować w szklanym naczyniu lub w worku strunowym, osobiście polecam to drugie rozwiązanie dzięki temu swobodnie obrócisz kurczaka i wszytskie zakamarki będa pokryte marynatą.

Kurczak z rożna

Kolejnego dnia wyciągnij wcześniej kurczaka z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Nabij kurczaka na pręt, wbij go w otwór przy szyi i przełóż wzdłuż kręgosłupa. Skrzyżuj nogi i zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę przelej do brytfanny, włóż do niej również owoce, gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku. Dolej szklankę wody lub białego wina.

Kurczak z rożna - przygotowanie rożna

Wyciągnij ruszta z grilla, na aromatyzerach ustaw brytfannę i odpal boczne palniki. Nagrzewaj grilla ok 10 minut przy pokrętłach ustawionych na średnią moc. Gdy grill osiągnie temperaturę 200 stopni wyłącz palniki i zamontuj rożen z kurczakiem na grillu. 

Grillowanie kurczaka na rożnie

Upewnij się, że kurczak na pręcie jest wyważony, możesz dodatkowo wyważyć go używając odważnika. Instrukcja jak to zrobić tutaj

Uruchom silnik rożna i odpal tylny palnik rożna. Grilluj 30 minut z palnikiem ustawionym na maksymalną moc, następnie przykręć go o ¼ tak aby pokrętło wskazywało między mocny i średni. Czas grillowania zależy od wielkości kurczaka średnio zajmuje 25 minut na każde 0,45 kg nam upieczenie 2 kg kurczaka zajęło 2 godziny.

Temperatura w mięsie

Jeżeli lubisz przypieczoną skórkę na ostatnie 15 minut podkręć moc palnika na maks. Pamiętaj, że warunki atmosferyczne wpływają na czas pieczenia aby mieć pewność, że mięso jest gotowe skorzystaj z termometru. Drób uznajemy za upieczony gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek.

Podawanie kurczaka z rożna

Do ściągnięcia kurczaka z rożna najlepiej użyj rękawicy silikonowej

Po grillowaniu kurczak będzie tak super, mega, ultra soczysty, że najlepiej położyć go na desce Broil King w której zgromadzi się tłuszcz oraz soki.

 

 

RADA 1: sos który zostanie w brytfannie możesz zagęścić mąką i podać do mięsa lub dodać puszkę pomidorów i ugotować zupę !

RADA 2: Nie polecamy używać marynat zawierających cukry w tym miód. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie czarna i przypalona. 

RADA 3: Piekąc na rożnie musisz podstawić brytfannę pod pieczonym mięsem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZKA Z ROŻNA NA GRILLU

  • 2 kg kurczak zagrodowy
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
recipe mask
Przewiń do góry