KURCZAK Z ROŻNA NA GRILLU - PRZEPIS

Kurczak z rożna podany w całości to bardzo efektowne danie, a przy tym nie ma przy nim dużo pracy. Zastanawiacie się jak zrobić kurczaka z rożna? Jak zamarynować kurczaka na grilla? Otóż, przepis na kurczaka z rożna jest bardzo prosty! Wystarczy zamarynować mięso dzień wcześniej, kolejnego dnia włączyć rożen na grillu gazowym i pozwolić aby pyszny kurczak pieczony z rożna zrobił się sam. Dzięki marynacie, dodatkowi masła i pieczeniu na rożnie mięso jest delikatne i soczyste. Wybierając kurczaka polecam poszukać zagrodowego kurczaka, mięso jest delikatniejsze i mniej tłuste. Zwróć uwagę aby kurczak na grilla nie był zbyt duży taki do 2 kg będzie najsmaczniejszy. Pieczenie na rożnie zapewni niespotykaną soczystość, ponieważ mięso ciągle się obraca, dzięki czemu nie wyciekają z niego soki. Podobnie jak na łyżce do miodu którą należy obracać. 

Przygotowanie kurczaka do pieczenia - czas przygotowania: 25 minut + 24 godziny marynowanie

 

Jak długo piec kurczaka na rożnie? Odpowiedni czas pieczenia to 140 minut

 

SKŁADNIKI NA KURCZKA Z ROŻNA NA GRILLU

  • 2 kg kurczak zagrodowy
  • sól
  • pieprz

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła

 

Jak przyrządzić kurczaka z rożna? Sprawdź nasz przepis krok po kroku.

 

Kurczaka najpierw umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj go dokładnie solą i świeżo mielonym pieprzem, pamiętaj aby zrobić to też od wewnątrz. Aby kurczak był bardziej stabilny możesz związać go sznurkiem jak na tym filmiku.

Do oliwy dodaj 3 przeciśnięte ząbki czosnku, paprykę i ocet. Cytrusy umyj i sparz wrzątkiem. Z jednej cytryny i jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok i dodaj do oliwy. Pozostałe owoce pokrój w grube plastry. Oberwij listki z jednej gałązki rozmarynu posiekaj drobno około łyżeczki, a pozostałe wrzuć do marynaty i wymieszaj.

Masło połącz z 2-3 łyżkami marynaty oraz posiekanym rozmarynem. Palcami, delikatnie odchyl skórę od mięsa na piersi. Włóż pod skórę przygotowane masło, uważaj żeby nie uszkodzić skóry. Nie pomijaj tego kroku to jest naprawde proste, a dzięki dodatkowi masła piersi będą wyjątkowo soczyste. Posmaruj kurczaka marynatą, wlej sporo do środka, obłóż pokrojonymi cytrusami i odłóż na noc do lodówki. Kurczaka możesz marynować w szklanym naczyniu lub w worku strunowym, osobiście polecam to drugie rozwiązanie dzięki temu swobodnie obrócisz kurczaka i wszytskie zakamarki będa pokryte marynatą.

Kolejnego dnia wyciągnij wcześniej kurczaka z lodówki aby nabrał temperatury pokojowej. Nabij kurczaka na pręt, wbij go w otwór przy szyi i przełóż wzdłuż kręgosłupa. Skrzyżuj nogi i zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę przelej do brytfanny, włóż do niej również owoce, gałązki rozmarynu oraz przekrojoną główkę czosnku. Dolej szklankę wody lub białego wina.

Wyciągnij ruszta z grilla, na aromatyzerach ustaw brytfannę i odpal boczne palniki. Nagrzewaj grilla ok 10 minut przy pokrętłach ustawionych na średnią moc. Gdy grill osiągnie temperaturę 200 stopni wyłącz palniki i zamontuj rożen z kurczakiem na grillu. 

Upewnij się, że kurczak na pręcie jest wyważony, możesz dodatkowo wyważyć go używając odważnika. Instrukcja jak to zrobić tutaj

Uruchom silnik rożna i odpal tylny palnik rożna. Grilluj 30 minut z palnikiem ustawionym na maksymalną moc, następnie przykręć go o ¼ tak aby pokrętło wskazywało między mocny i średni. Czas grillowania zależy od wielkości kurczaka średnio zajmuje 25 minut na każde 0,45 kg nam upieczenie 2 kg kurczaka zajęło 2 godziny.

Jeżeli lubisz przypieczoną skórkę na ostatnie 15 minut podkręć moc palnika na maks. Pamiętaj, że warunki atmosferyczne wpływają na czas pieczenia aby mieć pewność, że mięso jest gotowe skorzystaj z termometru.

Drób uznajemy za upieczony gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek.

Do ściągnięcia kurczaka z rożna najlepiej użyj rękawicy silikonowej

Po grillowaniu kurczak będzie tak super, mega, ultra soczysty, że najlepiej położyć go na desce Broil King w której zgromadzi się tłuszcz oraz soki.

 

RADA 1: sos który zostanie w brytfannie możesz zagęścić mąką i podać do mięsa lub dodać puszkę pomidorów i ugotować zupę !

RADA 2: Nie polecamy używać marynat zawierających cukry w tym miód. Spowoduje to, że skórka z kurczaka będzie czarna i przypalona. 

RADA 3: Piekąc na rożnie musisz podstawić brytfannę pod pieczonym mięsem.

 

Smacznego !

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.