Łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej - przepis

Ryba z grilla to jedna z najlepszych możliwości przygotowania. Na blogu znajdziecie przepis na Pstrąga z chrupiącą skórką, faszerowanego masłem ziołowym. A dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia z grilla. Miękka, soczysta ryba z chrupiącą skorupką z pistacji na pewno skradnie wasze serca.  Łosoś jest dość tłustą rybą ale są to bardzo korzystne dla nas tłuszcze Omega-3 i Omega-6. Łososia będziemy grillować na desce klonowej dzięki czemu będzie miał wyjątkowy aromat.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 20 minut

 

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z PISTACJAMI:

400 g filet łososia ze skórą

50 g pistacji (100 g waga ze skorupkami)

30 g tartego parmezanu

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki bułki tartej

cytryna

sól, pieprz

oliwa

1 deska cedrowa

 

Przepis na rybę z grilla?

Zacznij on namoczenia deski cedrowej, włóż ją do miski zalej wodą i zostaw na minimum 30 minut. Żeby deska cedrowa równomierna nasiąknęła wodą przyciśnij ją czymś ciężkim. Łososia skrop sokiem z cytryny oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, odstaw do lodówki. Pistacje pokrój na drobne kawałki, możesz też rozdrobnić orzechy w malakserze. Dodaj miękkie masło, parmezan i bułkę tartą. Połącz składniki w palcach do uzyskania struktury kruszonki. Namoczoną deskę wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Stronę na której położysz rybę posmaruj olej. Przełóż łososia na deskę, teraz możesz go pokroić na porcje ale nie jest to konieczne.

Jak grillować rybę na grillu?

Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła w pozycji maksymalnej. Kiedy grill uzyska temperaturę 250°C przykręć zewnętrzne palniki do pozycji średniej a środkowe wyłącz. Nad środkowymi panikami połóż deskę z rybą. Grilluj 20 minut, średnia temperatura grillowania to 200°C jeżeli temperatura spadnie bo np. mocniej wieje możesz odpalić środkowe palniki i ustawić je w pozycji minimalnej.

Łososia podawaj na desce, będzie ozdobą stołu.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.