Pikantne skrzydełka w miodzie na grilla - przepis

Pikantne skrzydełka z kurczaka z miodem to chyba najpopularniejsza wersja jaką można przygotować na grillu ogrodowym. Nasze skrzydełka na ostro z grilla są wyraziste w smaku, miękkie z przypieczoną, słodko-ostrą skórką. Najprościej przygotować je na grillu gazowym. Dosłownie - palce lizać ;) Ponieważ je się je palcami jest to idealna propozycja na niezobowiązujące spotkanie przy grillu.

Miodowe skrzydełka z grilla - ile czasu

Czas przygotowania: 20 minut + 12 godzin marynowanie (propozycja).

Czas pieczenia: 35-40 minut

 

Skrzydełka z grilla - składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

 

Marynata do skrzydełek kurczaka z grilla ?

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki łyżki oleju
  • sok z ½ cytryny

DODATKOWO DO SOSU

  • 1 łyżka miodu

 

Jak przygotować skrzydełka na grilla

Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Najcieńszą część załóż tak aby skrzydełko tworzyło zwartą całość. Jest to dość istotne ponieważ pozostawiona luźno może się przypalić. Jeżeli jest Ci wygodniej odetnij lotkę zamiast składać.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty miodowej do skrzydełek i przelej ją do woreczka z zapięciem strunowym. Włóż do środka przygotowane skrzydełka, zapnij woreczek. Wymieszaj aż marynata dokładnie pokryje mięso. Odłóż do lodówki przynajmniej na 12 godziny, po takim długim marynowaniu skrzydełka są najsmaczniejsze. Jeżeli nie możesz tak długo czekać postaraj się je zostawić w marynacie przynajmniej na 2 godziny.

Technika grillowania skrzydełek na grillu

Skrzydełka wyjmij z marynaty i grilluj nad palnikami ustawionymi w pozycji słabej, pamiętaj przed położeniem mięsa na ruszt posmaruj go olejem. Pozostałą marynatę przelej do garnuszka, dodaj 1 łyżkę miodu. Podgrzewaj aż trochę zgęstnieje.

Na 10 minut przed końcem grillowania posmaruj obficie skrzydełka powstałym sosem i pozwól mu się trochę skarmelizować. Czas grillowania to 35-40 minut.

Smacznego !

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.