7 ZALET GRILLOWANIA NA GRILLU GAZOWYM

Michał Piotrów
Specjalista produktowy Broil King
Jedną z zalet grilla gazowego jest to, że może być wykorzystywany jako całoroczna kuchnia w ogrodzie.
Tradycyjne grille węglowe z roku na rok są wypierane przez grille gazowe. Poznaj podstawowe zalety grilla gazowego zebrane w 7 powodów, dla których warto „przesiąść się” na grill gazowy.Skoro Polacy jednoczą się we wspólnym „sporcie narodowym” jakim jest grillowanie, warto poznać argumenty przemawiające za przejściem na grill gazowy.
1. Całoroczna kuchnia w ogrodzie o wielu funkcjach
Prawdziwy amator grilla nie musi czekać do wiosny, żeby rozpocząć sezon. Z grillem gazowym trwa on cały rok! Zaletą grilla gazowego jest to, że grillować można na tarasie, na balkonie, w ogrodowej altanie i używać nawet w chłodniejsze, deszczowe dni. Grill gazowy jest tak naprawdę całoroczną kuchnią zewnętrzną, do tego wielofunkcyjną. Warto wykorzystać wszystkie jego funkcje i piec nie tylko kiełbaskę czy karkówkę, jak to mamy w zwyczaju latem. Na grillu gazowym można przygotować idealną pizzę, pieczeń na niedzielny obiad, kurczaka na rożnie obrotowym i wiele innych. Przy zakupie, warto zastanowić się nad modelem wyposażonym w kuchenkę boczną i obrotowy rożen, decydując się na nie o razu, ponieważ nie można ich domontować później samodzielnie. Szeroka gama akcesoriów daje pole do popisu kreatywnym miłośnikom grillowania.
Poznaj 7 sposobów na wykorzystanie grilla gazowego
2. Kontrola temperatury na grillu gazowym
Na grillu gazowym kontrola temperatury jest dziecinnie prosta. Przekręcając pokrętło możemy ją podwyższać oraz obniżać. Takie grillowanie to same zalety - zmiany temperatury zauważalne są praktycznie natychmiast. Dodatkowo ustawiona temperatura jest stała. Odchodząc od grilla gazowego nie musisz się martwić, że zgaśnie lub temperatura wzrośnie i przypali Twoje potrawy.
3. Powtarzalność rezultatów z grilla gazowego
Dzięki kontroli prostej temperatury na grillu gazowym oraz stabilności temperatury możesz być pewny rezultatów, które usyskasz. Gwarantuje to soczyste mięso za każdym razem, nieprzypalone skrzydełka z kurczaka na każdej imprezie, a co za tym idzie Twoje zadowolenie i chęć do próbowania nowych przepisów.
4. Warto iść z duchem eko
Nie zawsze pierwsze, znaczy najlepsze. Pierwsze grille były węglowe, co nie znaczy, że nie warto dokonać metamorfozy przyzwyczajeń. To nie zamach na tradycję, ale podążanie z duchem czasu. Zwyczaj grillowania pozostanie ten sam, jedynie w nowej, zdrowszej, równie pysznej i wygodniejszej formie. Skoro świat coraz częściej mówi o ekologii i zastępuje tradycyjne piece opałowe na paliwa stałe, tymi gazowymi, to tak samo warto zrobić rewolucję w grillowym standardzie, dając przykład innym.
5. Nawet 5 razy niższa cena grillowania
Jednorazowa cena za grill gazowy jest wyższa niż za węglowy. Jednak i tutaj możemy wymienić konkretne zalety grilla gazowego, które budują jego przewagę w dłuższej perspektywie czasu. Jeżeli pomyślimy chwilę i przeliczymy, to okaże się, że zakup grilla gazowego będzie dobrą inwestycją na kilka lub kilkanaście kolejnych lat, to zmieni się nasz punkt widzenia. Bo, okazuje się, że już każdorazowe grillowanie wychodzi taniej na grillu gazowym. Jeśli dodamy cenę opakowania węgla i podpałki, wyjdzie kilkanaście złotych za jedno grillowanie. W przypadku grilla gazowego, podpałka nie jest potrzebna, a za butlę gazową zapłacimy kilkadziesiąt złotych i wystarczy na wiele przyjęć w ogrodzie;) Warto mieć szerszą perspektywę i przeliczać koszt za kilka lat grillowania. Trzeba przypomnieć sobie też, ile razy wymienialiśmy grill węglowy. Niska cena to wprost gwarancja częstych zmian sprzętu.
Ile kosztuje grillowanie na gazie?
6. Całoroczny czyścioch kontra sezonowy „brudzioch”
Brak węgla to nie tylko opcja zdrowsza, ale także przyjemniejsza i czystsza. Grillować można wtedy na tarasie, pod zadaszeniem i blisko domu. Ubranie przestanie pachnieć wędzonką, a ulewny deszcz już nigdy nie będzie przeszkodą! Grillowanie pod altaną ogrodową, grillowanie zimą? Tylko z grillem gazowym. W dodatku czyszczenie grilla gazowego jest znacznie szybsze i prostsze. Nie trzeba wybierać popiołu i spalonego węgla.
7. Oszczędność czasu, wygoda i pizza z grilla!
Do rozgrzania grilla gazowego potrzebujesz zaledwie 10-15 minut. I to do takiej temperatury, że możesz na nim upiec pizzę w 350°C. Włączenie takiego grilla jest dziecinnie proste i nie trzeba kwalifikacji grillowych, by rozpocząć przyjęcie nawet bez obecności męskich członków rodziny.