- Broil King®
- Blog
- Poradnik
- Grilluj bez ryzyka. Wybierz szczotkę z certyfikatem bezpieczeństwa CSA
Grilluj bez ryzyka. Wybierz szczotkę z certyfikatem bezpieczeństwa CSA

Co to jest certyfikat CSA?
CSA Group to kanadyjska organizacja normalizacyjna opracowująca standardy i prowadząca certyfikacje m.in. w zakresie bezpieczeństwa produktów. W Kanadzie i Stanach Zjednoczonych certyfikat CSA traktowany jest jako synonim bezpieczeństwa i jakości. Aby uzyskać taki znak, produkt musi przejść szereg rygorystycznych testów.
Dlaczego certyfikat CSA jest taki ważny?
W ostatnich latach pojawiło się wiele doniesień medialnych o niebezpiecznych sytuacjach związanych z tanimi, niecertyfikowanymi szczotkami do grilla. Luźne, źle osadzone druciki czy włosie potrafią odpaść podczas czyszczenia, pozostać niezauważone na ruszcie i wraz z przygotowywaną potrawą trafić wprost na talerz.
Z pozoru wydaje się, że to drobiazg. W rzeczywistości jednak powtarzająca się sytuacja może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia. Spożycie metalowego włosia może wywołać dyskomfort i ból podczas przełykania, prowadzić do podrażnień śluzówki, uszkodzeń przewodu pokarmowego, a w najcięższych przypadkach do perforacji narządów wewnętrznych, konieczności hospitalizacji, a nawet zabiegu chirurgicznego.
Dlatego wybór odpowiedniej szczotki ma ogromne znaczenie. Produkty Broil King posiadające certyfikat CSA zostały zaprojektowane z myślą o eliminacji wszelkiego ryzyka. Przeszły szereg rygorystycznych testów, byś mógł grillować z pełnym spokojem, wiedząc że każdy element, którego używasz, jest bezpieczny dla Ciebie i Twoich bliskich.
By osiągnąć standardy CSA szczotka musi:
- być wykonana zgodnie z rozsądnymi zasadami bezpieczeństwa, trwałości i zrównoważonego rozwoju,
- w przypadku szczotek reklamowanych jako te nadające się do mycia w zmywarce - przejść 10 cykli w trybie normalnym z użyciem standardowego detergentu do zmywarek w temperaturze maksymalnej 60 °C,
- być poddana trzem cyklom ogrzewania i chłodzenia. Temperatura powinna być utrzymywana na poziomie 135 ± 3°C przez 5 minut ± 15 sekund w komorze grzewczej i na poziomie –18 ± 3°C przez 10 minut ± 15 sekund w komorze chłodzącej w trakcie każdego cyklu,
- spełniać wymóg siły wyciągania pęczka włosia wynoszący 89 N,
- być testowana na ruszcie przez 3600 cykli z długością ruchu wynoszącą 250 ± 13 mm przy prędkości 60 ± 10 cykli na minutę. Jeden cykl liczony jest jako ruchy tam i z powrotem,
- posiadać trwałe oznaczenia w języku angielskim i francuskim, które będą czytelne, dobrze widoczne i niezasłonięte przez cały okres użytkowania szczotki. Oznaczenia te powinny być zgodne z klauzulą 5.31 normy ANSI Z21.89, zapewniając użytkownikom pełną informację o produkcie i jego bezpiecznym użytkowaniu.
Jak długo można używać szczotki?
Zgodnie ze standardami CSA przeciętny użytkownik powinien wymieniać szczotkę co najmniej raz w roku. Stanowi to gwarancję jej skuteczności i bezpieczeństwa.
Zobacz szczotki Broil King z certyfikatem CSA
Chcesz wiedzieć więcej o szczotkach Broil King? Sprawdź poniższe wpisy
Choć dla wielu szczotka do grilla może wydawać się drobnym dodatkiem, to właśnie od niej zależy, czy Twój ruszt i grill pozostanie w idealnym stanie. Wybierając akcesorium do czyszczenia, nie kieruj się wyłącznie ceną, ale postaw na bezpieczeństwo, które realnie wpływa na jakość i komfort grillowania.