Przepis na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

3 godz. 40 min. / 35 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Świętego Marcina tuż, tuż a zatem nadszedł czas na umieszczenie gęsiny na ruszcie bo przecież według staropolskiego porzekadła 'Najlepsza gęsina jest na świętego Marcina'. To właśnie to przysłowie było inspiracją do powstania przepisu na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym. Dzięki krótkiej i niezbyt mocnej obróbce mięso nabiera delikatnego smaku, jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Marynata na bazie kardamonu i cynamonu z odrobiną czosnku sprawia, że gęsina ma intrygujący smak z lekkimi korzennymi nutami. Sos porzeczkowy, który jest dopełnieniem całości wraz z brukselką ubogaca i nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Idealny obiad na nadchodzący długi weekend. 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PIERŚ Z GĘSI

  • 2 gęsie piersi bez kości
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki grubo mielonej soli

SOS PORZECZKOWY - POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g zimnego masła

DO PODANIA

  • 500 g brukselki
recipe mask

Sposób przygotowania

GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - JAK ZAMARYNOWAĆ?

Zacznij od przygotowania marynaty. W moździerzu rozetrzyj kardamon, cynamon, ząbek czosnku oraz sól. Pierś z gęsi opłucz wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skórę piersi natnij w kratkę, musisz to zrobić bardzo delikatnie, aby nie przeciąć mięsa. Następnie, mięso dokładnie natrzyj powstałą marynatą, dołóż do tego gałązki tymianku i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

Mięso wyciągnij z lodówki na przynajmniej 30 minut przed grillowaniem. Pozwól jej nabrać temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotuj brukselkę oraz sos porzeczkowy. Brukselkę obierz z zewnętrznych brzydkich liści i opłucz. Ugotuj ją na parze (zajmie to 15-20 minut) lub wrzucając ją do wrzątku (gotowana bez przykrycia potrzebuje 10 minut). Gotową brukselkę przekrój na pół i odstaw, będzie Ci potrzebna później. 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU PORZECZKOWEGO DO GRILLOWANEJ GĘSINY

Do garnka włóż miód, cynamon, rozgnieciony ząbek czosnku oraz porzeczki. Podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok. Dolej wino, gotuj aż sos zredukuje swoją objętość o ⅓ i zdejmij z palnika.

GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - INSTRUKCJA GRILLOWANIA KROK PO KROKU

Na palniku kuchenki bocznej umieść płytę żeliwną, specjalnie dostosowaną do grillowania i pieczenia na kuchence bocznej. Odpal palnik pod płytą, umieść na niej gęsinę skórą do dołu. Powoli wytapiaj z niej tłuszcz, powinno Ci to zająć 10-15 minut, następnie odwróć mięso i podsmaż przez około 2 minuty. W tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury 200oC. 

 

Mięso wraz z płytą przełóż do nagrzanego grilla, zrobisz to za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego. Wyłącz palnik pod płytą i zamknij pokrywę grilla. W zależności od temperatury zewnętrznej grilluj przez 8-10 minut. Jeżeli podczas grillowania temperatura spadnie poniżej 170oC, odpal palnik pod płytą i ustaw pokrętło w pozycji LOW. Gęsina będzie soczysta i pełna smaku, gdy jej środek osiągnie temperaturę 70oC. Do potwierdzenia gotowości mięsa użyj termometru błyskawicznego. który wystarczy wbić w mięso, żeby zobaczyć osiągniętą przez nie temperaturę. Pierś z gęsi przełóż na górną półkę w swoim grillu. 

 

Jeśli podczas grillowania nie odpaliłeś palnika pod płytą to nadszedł na to czas. Odpal palnik i ustaw go w pozycji MEDIUM. Na płytę wyłóż ugotowaną wcześniej brukselkę, podsmaż ją przez chwilę a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 

 

W czasie podsmażania brukselki na bocznej kuchence podgrzej przygotowany wcześniej sos porzeczkowy. Dodaj do niego zimne masło i mieszając gotuj na małym ogniu, do momentu, w którym sos się zagęści. Serwuj natychmiast po przygotowaniu. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PIERŚ Z GĘSI

  • 2 gęsie piersi bez kości
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki grubo mielonej soli

SOS PORZECZKOWY - POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g zimnego masła

DO PODANIA

  • 500 g brukselki
recipe mask
Przewiń do góry