Przepis na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym

Świętego Marcina tuż, tuż a zatem nadszedł czas na umieszczenie gęsiny na ruszcie bo przecież według staropolskiego porzekadła 'Najlepsza gęsina jest na świętego Marcina'. To właśnie to przysłowie było inspiracją do powstania przepisu na grillowaną pierś z gęsi z sosem porzeczkowym. Dzięki krótkiej i niezbyt mocnej obróbce mięso nabiera delikatnego smaku, jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Marynata na bazie kardamonu i cynamonu z odrobiną czosnku sprawia, że gęsina ma intrygujący smak z lekkimi korzennymi nutami. Sos porzeczkowy, który jest dopełnieniem całości wraz z brukselką ubogaca i nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Idealny obiad na nadchodzący długi weekend. 

Czas przygotowania: 40 minut + 3 godziny marynowanie

Czas grillowania: 35 minut

porcja dla: 3-4 osób

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ PIERŚ Z GĘSI

  • 2 gęsie piersi bez kości
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki grubo mielonej soli

DO PODANIA:

  • 500 g brukselki

 

GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - JAK ZAMARYNOWAĆ?

Zacznij od przygotowania marynaty. W moździerzu rozetrzyj kardamon, cynamon, ząbek czosnku oraz sól. Pierś z gęsi opłucz wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skórę piersi natnij w kratkę, musisz to zrobić bardzo delikatnie, aby nie przeciąć mięsa. Następnie, mięso dokładnie natrzyj powstałą marynatą, dołóż do tego gałązki tymianku i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. 

Mięso wyciągnij z lodówki na przynajmniej 30 minut przed grillowaniem. Pozwól jej nabrać temperatury pokojowej. W międzyczasie przygotuj brukselkę oraz sos porzeczkowy. Brukselkę obierz z zewnętrznych brzydkich liści i opłucz. Ugotuj ją na parze (zajmie to 15-20 minut) lub wrzucając ją do wrzątku (gotowana bez przykrycia potrzebuje 10 minut). Gotową brukselkę przekrój na pół i odstaw, będzie Ci potrzebna później. 

SOS PORZECZKOWY - POTRZEBNE SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 duża łyżka miodu
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g zimnego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU PORZECZKOWEGO DO GRILLOWANEJ GĘSINY

Do garnka włóż miód, cynamon, rozgnieciony ząbek czosnku oraz porzeczki. Podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok. Dolej wino, gotuj aż sos zredukuje swoją objętość o ⅓ i zdejmij z palnika.

GRILLOWANA PIERŚ Z GĘSI - INSTRUKCJA GRILLOWANIA KROK PO KROKU 

Na palniku kuchenki bocznej umieść płytę żeliwną, specjalnie dostosowaną do grillowania i pieczenia na kuchence bocznej. Odpal palnik pod płytą, umieść na niej gęsinę skórą do dołu. Powoli wytapiaj z niej tłuszcz, powinno Ci to zająć 10-15 minut, następnie odwróć mięso i podsmaż przez około 2 minuty. W tym czasie odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury 200oC. 

 

Mięso wraz z płytą przełóż do nagrzanego grilla, zrobisz to za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego. Wyłącz palnik pod płytą i zamknij pokrywę grilla. W zależności od temperatury zewnętrznej grilluj przez 8-10 minut. Jeżeli podczas grillowania temperatura spadnie poniżej 170oC, odpal palnik pod płytą i ustaw pokrętło w pozycji LOW. Gęsina będzie soczysta i pełna smaku, gdy jej środek osiągnie temperaturę 70oC. Do potwierdzenia gotowości mięsa użyj termometru błyskawicznego. który wystarczy wbić w mięso, żeby zobaczyć osiągniętą przez nie temperaturę. Pierś z gęsi przełóż na górną półkę w swoim grillu. 

 

Jeśli podczas grillowania nie odpaliłeś palnika pod płytą to nadszedł na to czas. Odpal palnik i ustaw go w pozycji MEDIUM. Na płytę wyłóż ugotowaną wcześniej brukselkę, podsmaż ją przez chwilę a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 

 

W czasie podsmażania brukselki na bocznej kuchence podgrzej przygotowany wcześniej sos porzeczkowy. Dodaj do niego zimne masło i mieszając gotuj na małym ogniu, do momentu, w którym sos się zagęści. Serwuj natychmiast po przygotowaniu. 

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.