Przepis na kebab z grilla

Kebab z grilla to danie, które możecie przygotować z baraniny, jagnięciny lub drobiu. W naszym przepisie znajdziecie sposób na jagnięcinę, delikatne mięso połączone z aromatycznymi przyprawami. Grillowaną jagnięcinę w formie kebaba możesz podać na kilka sposobów, nasza propozycja to chlebki pita, ale równie dobrze sprawdzi się tortilla, sałatka z kebabem lub kebab podany z frytkami.

Jeżeli na samą myśl o staniu przy grillu w te upały myślisz tylko o kąpieli w basenie to mamy dla Ciebie dobrą radę! Odpal rożen i relaksuj się w cieniu, a grill gazowy Broil King resztę zrobi za Ciebie :)

 

SKŁADNIKI NA KEBAB Z GRILLA

  • 2 udźce jagnięce - waga ok 2,5 kg

SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO KEBABA

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

do podania:

  • chlebki pita
  • warzywa: sałata, kapusta pekińska, ogórek, pomidor
  • sos: jogurt, pasta tahini, sok z cytryny, chilli, melisa, sól

 

Sposób przygotowania kebaba z grilla

Wszystkie składniki na przyprawę umieść w blenderze i zmiel na proszek, możesz też użyć moździerza lub młynka.

Osuszone mięso pokrój na cienkie plastry i oprósz przyprawą. Dodaj oliwę, sok z cytryny i wymieszaj z mięsem. Przykryj i odłóż na 6-8 godzin lub całą noc. Przed grillowaniem wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej, dzięki temu będzie się grillować równomiernie. Plastry mięsa na kebab nabij ciasno na pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna.

Przed rozgrzaniem grilla wyciągnij dwa środkowe ruszta, a w ich miejsce postaw na aromatyzerach stalową brytfannę. Do brytfanny wlej pozostałą marynatę, piwo, wodę lub sok jabłkowy dodaj zioła, plastry cebuli i czosnku. Odpal dwa boczne palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grilla do temperatury wewnętrznej 200°C. Kiedy grill będzie już rozgrzany, wyłącz dolne palniki, zamontuj rożen na grillu. Uruchom silnik rożna, odpal tylny palnik rożna i  ustaw go na maksymalną moc. Zamknij pokrywę grilla i w czasie kiedy kebab będzie się grillował przygotuj dodatki. Pierwsze ścinanie mięsa możesz zrobić po około 1,5 godziny, każde kolejne co 10-15 minut. W chłodniejsze, wietrzne dni możesz odpalić boczne palniki i ustawić ich moc na minimum, to pozwoli utrzymać temperaturę wewnątrz grilla. Pamiętaj aby w brytfannie zawsze był jakiś płyn i w razie potrzeby uzupełnij jego zawartość.

Nasza propozycja podania to kebab z warzywami w chlebku pita. Chlebki przed przekrojeniem skrop wodą i połóż na kilka minut nad bocznym palnikiem ustawionym na minimum. Chlebki są gotowe kiedy napęcznieją i zrobią się chrupiące. Możesz je przeciąć w połowie tworząc małe kieszonki lub odkroić górną część i przygotować duże porcje kebaba z warzywami.

Smacznego!

Kucharz Broil King 

 

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.