Przepis na kurczaka z grilla w maśle ziołowym

Po kulinarnych podróżach po całym świecie przyszedł czas na potrawę inspirowaną naszą własną tradycyjną kuchnią. W ten właśnie sposób powstał przepis na kurczaka z grilla w maśle ziołowym. Sięgnęliśmy do korzeni i ponownie zachwyciliśmy się aromatycznym rozmarynem oraz ostrym czosnkiem. Dzięki tym dwóm składnikom kurczak nabiera wyjątkowego charakteru i pysznego smaku. Będzie to idealny niedzielny obiad na szybko - bez wcześniejszego marynowania mięsa i dużej ilości pracy. Odpal rożen i odpocznij, Twój grill zrobi resztę za Ciebie. Pamiętaj o tym, aby kupując drób sięgnąć po kurczaka z wolnego wybiegu. Twoje mięso będzie smaczniejsze i o mniejszej zawartości tłuszczu. Udanego grillowania!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 90 minut
Porcja dla: 4-5 osób

 

SKŁADNIKI NA GRILLOWANEGO KURCZAKA W MAŚLE ZIOŁOWYM

  • 1 kurczak z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki soli
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu

SKŁADNIKI NA MASŁO CZOSNKOWE

  • 150 g masła
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz

OPCJONALNIE DO PODANIA

  • 10 ugotowanych ziemniaków 
  • rozmaryn, sól, pieprz

 

Zobacz również nasz przepis na kurczaka z rożna w marynacie z dodatkiem pomarańczy i rozmarynu - przepis znajdziesz tutaj 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KURCZAKA Z ROŻNA W MAŚLE ZIOŁOWYM NA GRILLU GAZOWYM

Przygotuj kurczaka - usuń szyjkę, kuper oraz skrzydła. Natrzyj go solą na zewnątrz i w środku. Wewnątrz kurczaka włóż dokładnie umytą i pokrojona na ćwiartki cytrynę, rozmaryn oraz przekrojoną na połowę główkę czosnku. Nabij kurczaka na pręt, wbij go w otwór przy szyi i przełóż wzdłuż kręgosłupa. Skrzyżuj nogi i zabezpiecz szpikulcami, możesz również związać nogi sznurkiem. Upewnij się, że kurczak na pręcie jest wyważony, możesz dodatkowo obciążyć go używając odważnika. Dokładną instrukcję grillowania na rożnie wraz z prawidłowym umieszczeniem mięsa znajdziesz tutaj.

Brytfannę ze stali szlachetnej, którą zazwyczaj podstawiamy pod kurczaka z sokiem lub resztkami marynaty, tym razem możesz wykorzystać do przygotowania pysznych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki rozgnieć dłonią i poukładaj w posmarowanej olejem brytfannie, oprósz solą, pieprzem i dodaj gałązki rozmarynu.

Odpal wszystkie palniki, ustaw moc na MEDIUM i rozgrzej grill do 200°C. Kiedy grill się rozgrzeje wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen z kurczakiem na grillu. Pod kurczakiem ustaw brytfannę z ziemniakami. Odpal dedykowany palnik rożna i ustaw go na MAX, pierwsze 30 minut grilluj na takim ustawieniu, następnie przykręć go o połowę tak aby pokrętło wskazywało na MEDIUM.

W czasie, kiedy kurczak się grilluje, na bocznym palniku przygotuj masło ziołowe. Czosnek rozgnieć dłonią, dodaj porwany rozmaryn, pieprz i masło. Mieszając doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj kilka minut w rondelku, aby zioła i czosnek puściły aromaty. Tak przygotowanym masłem smaruj kurczaka co 15-20 minut. Aby spotęgować ziołowy aromat możesz przygotować pędzel z rozmarynowych gałązek lub po prostu wykorzystać silikonowy pędzel.

 

Przygotowanie 1,5 kg kurczaka zajęło nam 90 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka, średnio przyjmuje się 25 minut na każde 450g kurczaka. Pamiętaj, że warunki atmosferyczne wpływają na czas pieczenia, aby mieć pewność, że mięso jest gotowe skorzystaj z termometru błyskawicznego. Drób uznajemy za upieczony, gdy temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 77 stopni w przypadku piersi i 83 stopnie w przypadku nóżek.

Śledź nas na Instagramie i zobacz, jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.