- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na naleśniki szpinakowe z warzywami
Przepis na naleśniki szpinakowe z warzywami

Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
25 min. / 30 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CNaleśniki szpinakowe z warzywami to idealna propozycja na lekki, kolorowy obiad lub efektowną przekąskę, a z użyciem płyty żeliwnej z łatwością przygotujesz je również na grillu. Intensywnie zielone ciasto z dodatkiem szpinaku nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale komponuje się z warzywnym farszem i świeżymi dodatkami. To danie wegetariańskie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie na tyle oryginalne, że zaskoczy gości przy stole.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki na zielone naleśniki (około 14 sztuk):
- 100g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 250g maślanki
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 500g wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Składniki na farsz do naleśników (gramatura wedle uznania):
- kolorowe papryki
- szparagi
- zielone pesto
- ser feta
- sałata
- ogórek
- awokado
- suszone pomidory
- prażone ziarna słonecznika
- oliwa
- sól
- ulubione przyprawy do warzyw

Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki - jak zrobić?
Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu wykorzystaj blender lub inny mikser kielichowy. Dzięki temu szpinak dobrze połączy się z resztą składników. Do naczynia włóż liście szpinaku, przyprawy, maślankę oraz wodę. Zmiksuj wszystko na płynną masę. Dodaj jajka, obie mąki i olej. Ponownie zmiksuj, ciasto powinno być jednolite, o konsystencji śmietany. Odstaw je na 15-20 minut.
Grillowane warzywa
Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj grillowane warzywa, które będą idealnym farszem do naleśników. Wyciągnij ruszty i w ich miejscu zamontuj płytę żeliwną dedykowaną do Twojego grilla gładką stroną do góry (możesz też użyć planchy żeliwnej). Pozostałe ruszty ułóż tak, by na wierzchu była strona rynienkowa. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury 180°C.
Papryki pokrój na kawałki i wytnij gniazda nasienne, szparagi przełam, by pozbyć się twardych końcówek. Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i ulubionymi przyprawami. Spryskaj ruszt olejem, paprykę wyłóż skórką do dołu i grilluj około 10 minut, po czym przełóż na drugą stronę. Pod koniec dołóż szparagi, którym wystarczy kilka minut, by osiągnąć chrupiącą konsystencję.
Smażenie naleśników na płycie żeliwnej
Podczas smażenia naleśników umieść warzywa na górnej półce. Dzięki temu utrzymają temperaturę.
Naleśniki smaż na spryskanej olejem płycie. Do nakładania ciasta doskonale sprawdzi się rondelek z miarką. Odmierz w nim 100ml ciasta, wylej go na środek płyty żeliwnej, a następnie łopatką lub spodnią częścią garnuszka rozprowadź delikatnie na powierzchni płyty.
Smaż około minuty. Za pomocą długiej łopatki przełóż naleśnik na drugą stronę.
Zielone naleśniki z warzywami - sposób podania
Gotowe naleśniki posmaruj zielonym pesto, dodaj grillowane warzywa, pokruszoną fetę i prażone ziarna słonecznika. Możesz też sięgnąć po inne ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się m.in. cukinia, bakłażan czy czerwona cebula.

Potrzebne składniki
Składniki na zielone naleśniki (około 14 sztuk):
- 100g świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 250g maślanki
- 250g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 500g wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Składniki na farsz do naleśników (gramatura wedle uznania):
- kolorowe papryki
- szparagi
- zielone pesto
- ser feta
- sałata
- ogórek
- awokado
- suszone pomidory
- prażone ziarna słonecznika
- oliwa
- sól
- ulubione przyprawy do warzyw
