Przepis na naleśniki szpinakowe z warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

25 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Naleśniki szpinakowe z warzywami to idealna propozycja na lekki, kolorowy obiad lub efektowną przekąskę, a z użyciem płyty żeliwnej z łatwością przygotujesz je również na grillu. Intensywnie zielone ciasto z dodatkiem szpinaku nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale komponuje się z warzywnym farszem i świeżymi dodatkami. To danie wegetariańskie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie na tyle oryginalne, że zaskoczy gości przy stole.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na zielone naleśniki (około 14 sztuk):

  • 100g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 250g maślanki
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 500g wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Składniki na farsz do naleśników (gramatura wedle uznania):

  • kolorowe papryki
  • szparagi
  • zielone pesto
  • ser feta
  • sałata
  • ogórek
  • awokado
  • suszone pomidory
  • prażone ziarna słonecznika
  • oliwa
  • sól
  • ulubione przyprawy do warzyw
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki - jak zrobić?

Przyrządzanie dania rozpocznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu wykorzystaj blender lub inny mikser kielichowy. Dzięki temu szpinak dobrze połączy się z resztą składników. Do naczynia włóż liście szpinaku, przyprawy, maślankę oraz wodę. Zmiksuj wszystko na płynną masę. Dodaj jajka, obie mąki i olej. Ponownie zmiksuj, ciasto powinno być jednolite, o konsystencji śmietany. Odstaw je na 15-20 minut.

Grillowane warzywa

Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj grillowane warzywa, które będą idealnym farszem do naleśników. Wyciągnij ruszty i w ich miejscu zamontuj płytę żeliwną dedykowaną do Twojego grilla gładką stroną do góry (możesz też użyć planchy żeliwnej). Pozostałe ruszty ułóż tak, by na wierzchu była strona rynienkowa. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury 180°C.

Papryki pokrój na kawałki i wytnij gniazda nasienne, szparagi przełam, by pozbyć się twardych końcówek. Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i ulubionymi przyprawami. Spryskaj ruszt olejem, paprykę wyłóż skórką do dołu i grilluj około 10 minut, po czym przełóż na drugą stronę. Pod koniec dołóż szparagi, którym wystarczy kilka minut, by osiągnąć chrupiącą konsystencję.

Smażenie naleśników na płycie żeliwnej

Podczas smażenia naleśników umieść warzywa na górnej półce. Dzięki temu utrzymają temperaturę.

Naleśniki smaż na spryskanej olejem płycie. Do nakładania ciasta doskonale sprawdzi się rondelek z miarką. Odmierz w nim 100ml ciasta, wylej go na środek płyty żeliwnej, a następnie łopatką lub spodnią częścią garnuszka rozprowadź delikatnie na powierzchni płyty.

Smaż około minuty. Za pomocą długiej łopatki przełóż naleśnik na drugą stronę.

Zielone naleśniki z warzywami - sposób podania

Gotowe naleśniki posmaruj zielonym pesto, dodaj grillowane warzywa, pokruszoną fetę i prażone ziarna słonecznika. Możesz też sięgnąć po inne ulubione warzywa. Doskonale sprawdzą się m.in. cukinia, bakłażan czy czerwona cebula.

Potrzebne składniki

Składniki na zielone naleśniki (około 14 sztuk):

  • 100g świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 250g maślanki
  • 250g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 500g wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

Składniki na farsz do naleśników (gramatura wedle uznania):

  • kolorowe papryki
  • szparagi
  • zielone pesto
  • ser feta
  • sałata
  • ogórek
  • awokado
  • suszone pomidory
  • prażone ziarna słonecznika
  • oliwa
  • sól
  • ulubione przyprawy do warzyw
recipe mask