Przepis na podudzia z grilla na wieszaku

Dzięki wykorzystaniu stojaka do grillowania podudzi z kurczaka uzyskasz soczyste mięso oraz chrupiącą skórkę bez potrzeby pilnowania grilla i obawy o przypalenie. Przepis jest bardzo prosty i przyjazny dzieciom. Słodka papryka daje piękny kolor oraz smak ale nie ma w niej ostrości, dlatego dzieci bardzo chętnie sięgają po tak przygotowane pałki z grilla. Stojak do grilla posiada brytfannę w której przy jednym grillowaniu możesz przygotować dodatki do mięsa.

SKŁADNIKI NA PODUDZIA Z GRILLA

  • 6-12 podudzi z kurczaka (12 to maksymalna ilość jaka zmieści się na stojaku)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sok z 1 pomarańczy

 

do podania:

  • 1 jabłko
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • cebula, czosnek (opcjonalnie)

 

PRZEPIS NA PODUDZIA Z GRILLA

Umyj i osusz mięso, następnie natnij skórę tuż pod kostką czyli w miejscu w którym wieszasz pałki na stojaku. Dzięki temu udka nabiorą ładnego kształtu, a dzieciom wygodniej  będzie się je trzymać. 

Przełóż mięso do większej miski, posmaruj olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj aby dokładnie pokryły mięso. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny - polecamy przygotować je dzień wcześniej, tak aby mogły spędzić w marynacie całą noc. Warzywa pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z tymi samymi przyprawami i dodaj sok z pomarańczy, następnie przełóż na brytfannę. Ustaw stojak i powieś na nim udka z kurczaka. 

Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji high, kiedy temperatura wewnątrz grilla osiągnie 170°C wewnętrzne paniki przykręć do minimum a zewnętrzne do medium.

Stojak z udkami ustaw na środkowych rusztach i zamknij pokrywę grilla. W zależności od wielkości udek grilluj je przez 45-60 minut, co 15-20 minut możesz posmarować udka sokiem, który jest w brytfannie. Średnia temperatura grillowania to 180-200°C. Aby mieć pewność, że mięso jest upieczone sprawdź jego temperaturę wewnętrzną. Wykorzystaj do tego termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury, udka kurczaka uznajemy za upieczone kiedy ich temperatura wewnętrzna osiągnie 83°C.

,

Smacznego!

 

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  szczypce do grilla

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.