Przepis na sałatkę cesarską z grillowanym kurczakiem

Klasyczna wersja sałatki cezar to sałata rzymska wymieszana z sosem, grzankami i serem. Aby sałatkę zrobić bardziej pożywną i zamienić ją z przystawki w danie główne dodaliśmy do niej grillowanego kurczaka. Nasz sos jest przygotowany na bazie żółtek i filecików anchois, możesz je zastąpić majonezem i sosem worcester.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ CEZAR Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

1 pierś z kurczaka

1 sałata rzymska lub 2 sałaty rzymskie mini

1 mała bagietka

2 łyżki startego parmezanu

 

SKŁADNIKI NA SOS CEZAR

2 żółtka

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżki soku z cytryny

5 filecików anchois

1 ząbek czosnku

½ szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki startego parmezanu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SAŁATKI

Jak przygotować sałatkę cezar? Pierś z kurczaka posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem, odłóż na czas przygotowania sosu. Bagietkę pokrój na kawałki, skrop oliwą możesz też oprószyć je suszonymi ziołami (bazylia, oregano, tymianek)

Jak przygotować sos cezar? Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek i umieść je w misce, dodaj musztardę, sok z cytryny i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Cały czas mieszając dolewaj bardzo powoli, cienką strużką olej, kiedy składniki się się połączą i masa będzie jednolita możesz dodać pozostałe składniki. Posiekane drobno fileciki anchois i czosnek rozetrzyj czubkiem noża na desce, dodaj do sosu i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz rozrzedzić go odrobiną białego wina lub ciepłej wody. Przed podaniem dopraw do smaku sola, pieprzem i wymieszaj z dwoma łyżkami startego parmezanu.

 

Jak grillować pierś z kurczaka? Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni, zmniejsz palniki do medium-low, ruszt posmaruj olejem. Mięso grilluj 12-15 minut obracając je kilkakrotnie, średnia temperatura grillowania to 200°C. W trakcie grillowania mięsa przygotuj też grzanki, wykorzystaj do tego górna półkę na której rozłóż przygotowane pieczywo.

Aby się upewnić czy mięso jest zrobione użyj błyskawicznego termometru, pierś z kurczaka uznajemy za gotową kiedy temperatura wewnętrzna mięsa wynosi minimum 75°C. Mięso odstaw na chwilę żeby odpoczęło, następnie pokrój je na plastry.

Umytą i wysuszoną sałatę podziel na listki, większe liście porwij lub pokrój na części. Włóż do miski i wymieszaj z częścią sosu. Przełóż na półmisek dodaj grzanki, kurczaka i posyp całość startym parmezanem.

 

Smacznego!

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

 

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.