Przepis na stek z tuńczka z grilla

Tuńczyk to świetna ryba do grillowania. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje wyjątkowo, zupełnie inaczej niż większość ryb. Grillowany stek z tuńczyka, podobnie jak z czerwonego mięsa, potrzebuje prostych przypraw: oliwa, sól i pieprz wystarczą. Tuńczyk to chuda ryba, dlatego łatwo ją przesuszyć. Bardzo ważne jest natarcie mięsa przed grillowaniem oliwą. Wybierając mięso korzystaj ze sprawdzonych źródeł i zaufaj swojemu nosowi - tuńczyk powinien mieć łagodny zapach oceanu.

Aby dobrze przygotować tuńczyka potrzebujesz odpowiedniej temperatury, co z łatwością osiągniesz na wszystkich grillach gazowych Broil King. Tuńczyka grillujemy krótko tak, aby w środku był różowy i soczysty, a z zewnątrz pięknie przypieczony.

 

SKŁADNIKI NA STEK Z TUŃCZYKA Z GRILLA

 

stek z polędwicy tuńczyka o grubości ok 2 cm

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól morska

 

Sposób przygotowania steku z tuńczyka na grillu

Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszta odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony aby były lekko surowe ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F), do tego celu możesz wykorzystać termometr do grillowania.

Lampka led nie tylko doskonale doświetli grilla w trakcie wieczornego grillowania ale również dzięki zbudowanemu minutnikowi pozwoli lepiej kontrolować czas grillowania. Wystarczy na zegarze ustawić czas grillowania na 4 minuty oraz 4 obroty, aby przygotować go metodą Ten and Two. Wbudowany timer sygnałem dźwiękowym informuje Cię o konieczności odwrócenia steku na ruszcie.

Grillowany tuńczyk nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.