Przepis na stek z tuńczka z grilla

Aby dobrze przygotować tuńczyka potrzebujesz odpowiedniej temperatury, co z łatwością osiągniesz na wszystkich grillach gazowych Broil King. Tuńczyka grillujemy krótko tak, aby w środku był różowy i soczysty, a z zewnątrz pięknie przypieczony.
SKŁADNIKI NA STEK Z TUŃCZYKA Z GRILLA
-
stek z polędwicy tuńczyka o grubości ok 2 cm
-
oliwa z oliwek
-
świeżo mielony pieprz
-
sól morska
Sposób przygotowania steku z tuńczyka na grillu
Steki z tuńczyka przed grillowaniem skrop oliwą, oprósz sola, pieprzem i wmasuj w mięso z obu stron. Do grillowania tuńczyka ruszta odwróć na stronę rynienkową. Grill gazowy rozgrzej do temperatury 200°C, następnie przykręć pokrętła do pozycji medium i posmaruj ruszt olejem. Steki z tuńczyka o grubości 2 cm, grilluj po 2 minuty z każdej strony aby były lekko surowe ale ciepłe w środku. Aby uzyskać charakterystyczny diamentowy wzór obracaj steka co 1 minutę, przed odwróceniem skrop mięso oliwą. Celuj w temperaturę wewnętrzną 46 °C (115 °F), do tego celu możesz wykorzystać termometr do grillowania.
Lampka led nie tylko doskonale doświetli grilla w trakcie wieczornego grillowania ale również dzięki zbudowanemu minutnikowi pozwoli lepiej kontrolować czas grillowania. Wystarczy na zegarze ustawić czas grillowania na 4 minuty oraz 4 obroty, aby przygotować go metodą Ten and Two. Wbudowany timer sygnałem dźwiękowym informuje Cię o konieczności odwrócenia steku na ruszcie.
Grillowany tuńczyk nie potrzebuje czasu na odpoczywanie, możesz go podawać od razu po ściągnięciu z rusztu. Grillowanego tuńczyka serwuj skropionego oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz