7 sposobów wykorzystania grilla gazowego czyli wszechstronność grillowania na gazie

Co zrobisz na grillu gazowym?

Główną, aczkolwiek nie jedyną, funkcją grilla gazowego jest oczywiście grillowanie. To ze względu na wyjątkowy smak i aromat grillowanych potraw podejmujemy decyzję o zakupie grilla gazowego. Jednak co grillować? Czy grillowanie musi zawsze oznaczać standardową kiełbaskę z grilla? Oczywiście, że nie! Grillowanie na gazie otwiera przed nami całą paletę mięs, ryb oraz warzyw, które możemy przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Pełna kontrola temperatury pozwala na osiągnięcie wspaniałych rezultatów, niezależnie od rodzaju mięsa, które chcemy grillować. Wołowina, wieprzowina, drób, cielęcina, jagnięcina – nic nie jest przeszkodą dla grilla gazowego.
Wszystko to możesz przygotować na 7 różnych sposobów. Poznaj jakich!

1. Grillowanie na grillu gazowym

Możliwości są, narzędzia są, inspiracje są – a co z czasem? Czy grillowanie zarezerwowane jest tylko na weekendy i wolne popołudnia? W żadnym wypadku! Rozpalenie grilla gazowego nie jest czasochłonnym rytuałem. Wręcz przeciwnie, jeżeli chodzi o grill gazowy, obsługa ogranicza się do wciśnięcia jednego przycisku. Czas rozgrzania i gotowości urządzenia do pracy nie przekracza 10 minut.  A co z czasem przygotowaniem posiłków? Tu ważne są podstawowe zasady grillowania. W procesie grillowania ważna jest czynność zamarynowania mięsa. Dodaje to niepowtarzalnego smaku i niezwykłego aromatu. Czy do marynowania potrzebujemy specjalnych przypraw i marynat? Naturalnie, że nie. Najlepszą marynatą  są świeże zioła, oliwa i czosnek. I już. Marynata wystarcza, mięso gotowe jest do wrzucenia na ruszt. Minimum wysiłku, maksimum smaku. Przechodząc do sedna sprawdź, jak powinno wyglądać grillowanie. Porady znajdziesz poniżej.

Grillując na grillu gazowym, nie zapominajmy także o dodatkach, zwłaszcza tych bogatych w witaminy i mikroelementy, które znajdziemy przede wszystkim w warzywach. Świetną kompozycją do dań z grilla jest bakłażan, cukinia lub papryka grillowana bezpośrednio na ruszcie. Wystarczy pokroić warzywa na plasterki, skropić odrobiną oliwy, dodać świeżo mielonego pieprzu i soli. Warzywa można także przygotować na wiele innych sposobów, używając dedykowanych akcesoriów do grillowania warzyw. Warzywa można też po prostu pokroić i wrzucić do brytfanny  perforowanej, która przypomina tackę aluminiową, ale jest od niej dużo lepsza, ponieważ nie wydziela szkodliwych substancji i jest trwała. 

2. Pieczenie na grillu gazowym

Grille gazowe Broil King posiadają głębokie dno piekarnika, a zarazem wysoką, wykonaną z odlewu aluminium pokrywę, dzięki czemu zdają egzamin także w procesie pieczenia. Wysoka pokrywa zapewnia lepszy obieg ciepłego powietrza, równomiernie je rozprowadzając. Zamknięty grill gazowy świetnie spełnia rolę piekarnika w opcji termo obiegu. Pamiętacie ziemniaki z ogniska, którymi zajadaliśmy się jako dzieci? Teraz bez problemu upieczesz takie ziemniaki na grillu. Jedyne co musisz zrobić to umyć ziemniaka, zawinąć go w folię aluminiową i położyć na grillu, najlepiej na górnej półce.
Tak jak w przypadku grillowania, upiec można każdy z rodzajów mięsa. Korzystając z pomocy akcesoriów Broil King przeznaczonych do pieczenia, odizolujesz mięso od rusztów, zapobiegając jego przypaleniu się. Panująca wewnątrz piekarnika konwekcja sprawi, że potrawy się upieką. W ten sposób przyrządzisz aromatycznego kurczaka, wszelkiej maści pieczenie czy chrupiące szaszłyki. 

Jednak grillowanie na grillu gazowym to nie tylko mięso. Marzy Ci się włoska, domowa pizza? Przyrządzenie cienkiego ciasta do pizzy wymaga naprawdę wysokiej temperatury, która często nie jest możliwa do osiągnięcia przez domowe piekarniki. Grill gazowy nie ma z tym problemu. Używając dedykowanych narzędzi do pieczenia pizzy, takich jak kamień do pieczenia pizzy i łopata do pizzy oraz korzystając ze sprawdzonego przepisu, zapewniasz gwarancje i powtarzalność wybornego smaku włoskiej pizzy we własnym domu. 


Poniżej krótki filmik z przepisem na pizzę z grilla:

3. Smażenie na grillu gazowym

Wstajesz rano obudzony promieniami słonecznymi i jedyne, o czym marzysz to to, aby jak najszybciej zatopić się w ogrodowy fotel sącząc kawę? Tak rozpoczęty dzień musi się dobrze skończyć. Wykorzystaj piękny poranek, przygotowując dla rodziny śniadanie z grilla. Pewnie myślisz, co można przygotować na grillu na śniadanie? Otóż okazuje, że opcji jest wiele. Płyty żeliwne bądź wąska stalowa płyta do grillowania umożliwiają również smażenie na grillu.

Dzięki temu możesz przyrządzić francuskie grzanki z owocami i bekonem. Zobacz przepis na śniadanie z grilla.

Czy opcja smażenia ogranicza się tylko do śniadań? Czytając ten artykuł, zapewne znasz już odpowiedź na to pytanie. Grill gazowy Broil King nie stawia ograniczeń – otwiera za to nowe możliwości. Wykorzystując przeznaczone do smażenia akcesoria, czyli płytę żeliwną bądź stalową przyrządzisz wiele innych dań, między innymi hamburgery, owoce morza, a nawet usmażysz naleśniki. Płyty żeliwne są dwustronne, z jedną stroną dedykowaną do smażenia mięs i warzyw, drugą przeznaczoną na delikatne potrawy, takie jak ryby, jajka czy wspomniane już owoce morza.

Dodatkowo wybrane modele grilli gazowych Broil King posiadają kuchenkę boczną, na której można smażyć w tradycyjny sposób. Dzięki temu, że grill jest w ogrodzie, nieprzyjemne zapachy smażenia również w nim pozostaną. Dlatego możesz na patelni zrobić placki ziemniaczane, frytki lub krążki cebulowe w głębokim tłuszczu. 

4. Duszenie na grillu gazowym

Wspominaliśmy już, że sposób wykonania grilli Broil King pozwala na wykorzystanie grilla jako piekarnika z termo-obiegiem. Jest to równoznaczne z tym, że stwarza to idealne warunki do pieczenia na grillu, ale również duszenia potraw na grillu gazowym. Definicja duszenia jest dwojaka. Z jednej strony jest to proces powolnego gotowania w małej ilości wody bądź tłuszczu, z innej słyszymy o połączeniu krótkiego obsmażenia z gotowaniem w wodzie. Oba te sformowania mają zastosowanie w przypadku grilla ogrodowego, w którym wykorzystujemy gaz. 

W przypadku duszenia mięs, z całą pewnością znajdziemy wielu zwolenników definicji zawierającej krótkie obsmażanie. Ten sam proces wykonamy na grillu, z tym, że zamiast przysmażania, wrzucamy mięso na chwilę na ruszt. Jaki jest cel takiego zabiegu? Początkowe grillowanie i lekkie przypieczenie potrawy rozwija aromat, który jest następnie głęboko rozprowadzany podczas powolnego gotowania. 

Do duszenia na grillu możesz wykorzystać jakikolwiek żeliwny garnek lub naszą żeliwną brytfannę do żeberek i innych mięs.

Przepis na wędzone i duszone żeberka

Duszenie rozbija także tkankę łączną i tłuszcz w mięsie, dlatego jest świetnym sposobem na przygotowywanie mocniejszych, mniej kosztownych kawałków mięsa. Mówiąc o warzywach i łącząc ich z procesem duszenia, na pewno wielu z Was od razu pomyśli o warzywnym Ratatouille, znanym francuskim gulaszem z warzyw. W tym przypadku, mówiąc o duszeniu, mam na myśli tylko i wyłącznie powolne gotowanie, gdzie zamiast wody wykorzystujemy soki wypływające z warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Potrawa ta jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do pieczonych i grillowanych dań. Świetnie smakuje również jako osobny element podany z grillowaną bagietką.

5. Wędzenie na grillu gazowym

Czy wiesz, że grill gazowy może posłużyć Ci jako wędzarnia? Unikalne cechy grilla gazowego pozwalają na ciepłe wędzenie lub podwędzanie potraw. Jeżeli lubisz wędzony aromat, możesz dodać do grilla zrębki drewna, specjalne pellety i grillować na deskach. W ten sposób wewnątrz grilla pojawi się dodatkowy dym z ulegających zwęgleniu kawałków wybranego przez Ciebie drewna, a Twoje potrawy zyskają dodatkowy aromat. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak wędzić, przeczytaj nasz artykuł o wędzeniu na grillu gazowym.

6. Gotowanie na grillu gazowym

Czy na grillu gazowym można gotować? Nie mam tu na myśli gotowania jako procesu przygotowania jedzenia, ale o proces obróbki termicznej w środowisku wrzącej wody. Z doświadczenia wiemy, że nie raz przygotowując posiłek na zewnątrz trzeba coś przygrzać, podgotować itp. Z tego względu grille Broil King dostępne są w wersji z kuchenką boczną. Kuchenkę boczną w tym przypadku możesz traktować jak palnik, który posiadasz w kuchni. Jeśli Twoim ulubionym dodatkiem do obiadu jest puree z ziemniaków – nie ma sprawy! Nie ma potrzeby, żebyś musiał biegać między tarasem a kuchnią sprawdzając, czy wszystko jest w porządku. Boczny palnik jest przez nas często wykorzystywany do przygotowywania różnego rodzaju sosów do grillowanych mięs. Najczęściej wykorzystujemy sos BBQ przyrządzony na bazie czerwonego wina. Niezwykle pomocnym narzędziem tutaj okazuje się rondelek z silikonowym pędzelkiem do nakładania sosów i marynat na mięso.

Ważnym aspektem kuchenki bocznej, o której musimy wspomnieć, choć z samym grillowaniem nie ma wiele wspólnego, są zapachy. W sezonie letnim, smażąc potrawy o wyjątkowo intensywnym zapachu, np. kotlety schabowe, zawsze robimy to z użyciem grilla. Dzięki temu kuchnia nie jest przesiąknięta tłuszczem, który jest do smażenia niezbędny i unikamy całodziennego wietrzenia domu. 
Grillując śniadanie, nie często zdarza się, by wszyscy domownicy zadowolili się tym samym posiłkiem. Wyjątki te dotyczą zazwyczaj dzieci, które chętniej sięgają po śniadania na słodko. Jeśli na płycie żeliwnej znajdują się już jajka, kuchenka boczna jest super rozwiązaniem, aby dla naszego niejadka usmażyć naleśniki bądź racuchy. Po raz kolejny unikamy angażowania wielu osób bądź biegania między kuchnią a tarasem.

7. Pieczenie na rożnie na grillu gazowy

Okazją, którą daje nam wyłącznie grill gazowy, jest wykorzystanie rożna w przygotowywaniu mięs. W grillach ogrodowych Broil King różno posiada swój własny palnik, który jest jedynym potrzebnym do przygotowania dania z rożna. Takie rozwiązanie sprawia, że mięso jest nie tylko pieczone za sprawą cyrkulacji ciepłego powietrza wewnątrz piekarnika grilla, ale także grillowane i poddane procesowi karmelizacji poprzez opiekający je płomień palnika rożna. Jak to wygląda w praktyce? Mięso jest soczyste i miękkie w środku, a chrupiące i aromatyczne na zewnątrz. Brzmi świetnie, prawda? Co więcej, wykorzystując rożno, Twoim jedynym obowiązkiem jest doglądanie mięsa raz na jakiś czas, aby sprawdzić, czy wszystko przebiega w porządku. 
Grillując na rożnie, pamiętaj, aby pod grillowanym mięsem znajdowała się brytfanna ze stali szlachetnej wypełniona płynem z ziołami i cytryną. W ten sposób wypływające z mięsa soki i tłuszcze będą skapywały do brytfanny, a następnie w połączeniu w znajdującym się tam płynem odparują, wnikając powrotem w mięso, nadając mu wyśmienity aromat i zapewniając soczystość.
Na naszym blogu, w zakładce przepisy znajdziesz instrukcję jak przyrządzić soczystą karkówkę z grilla, wykorzystując rożno.

Przepis na karkówkę z rożna 

Podsumowując i odpowiadając na pytanie, co można grillować, widać że grillowanie gazowe ukazuje zupełnie nowe oblicze, dając Ci możliwość przygotowania potraw na niemal każdy możliwy sposób. Wszystko to w gronie najbliższych, korzystając ze słonecznej pogody we własnym ogrodzie. Ty spędzasz czas na świeżym powietrzu, doglądasz dań, sącząc zimny napój na tarasie, a wszelkie zapachy – zwłaszcza te nieprzyjemne i ciężkie, zostają na zewnątrz.

Przewiń do góry