Przepis na żeberka z grilla przygotowane metodą 3-2-1

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 6 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Trudny

Grillowane żeberka wieprzowe to jedno z moich ulubionych dań z grilla gazowego. Przepis na żeberka z grilla, którym się dzisiaj dziele jest przyrządzany metodą 3-2-1, której nauczyłem się od właściciela Broil King’a, który również zaprojektował akcesoria dedykowane do przyrządzania żeberek wieprzowych na grillu, ale o tym więcej później.

Najpierw jednak trochę o tym jak przyrządzić żeberka z grilla, ponieważ jest to danie niezwykłe. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie odbywają się mistrzostwa przyrządzania żeberek na grillu, są festiwale żeberkowe, istnieją restauracje serwujące tylko żeberka, a receptury przygotowanie żeberek przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Pitmasterzy przygotowujący, żeberka kontrolują każdy etap procesu w najmniejszych detalach. Mierzą temperaturę co do 1 stopnia, kontrolują tzw. „stall”. Wszystko to aby przekształcić ten tani i twardy kawałek mięsa w ucztę dla podniebienia. Moja żona nie jest fanem wieprzowiny, ale kocha moje żeberka z grilla.

Nie ważne czy bierzesz udział w konkursie i przygotowujesz competition style ribs czy robisz przyjęcie dla grona rodziny oraz znajomych i chcesz ich zaskoczyć smakiem fantastycznych żeberek wieprzowych przygotowanych metodą "low and slow". Opisana metoda 3-2-1 jest świetnym startem na rozpoczęcie przygody z żeberkami, które mają niesamowicie głęboki smak, są bardzo delikatne, a zarazem mają wyrazisty smak. Drogą, którą chcemy obrać jest tzw. „low and slow”, czyli grillowanie w niskiej temperaturze przez długi okres czasu. Dzięki temu kolagen wewnątrz mięsa i mięśnie rozpadną się, a zawarty w żeberkach tłuszcz będzie genialnym nośnikiem smaku. 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Główne składniki

  • 2 kg żeberek wieprzowych w paskach
  • musztarda Dijon
  • sos barbeque
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka piwa
  • bataty do podania  

Składniki na marynatę, przyprawę sypką do żeberek

  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie chilli w proszku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
recipe mask

Sposób przygotowania

Żeberka na grilla - jak je przyrządzić metodą 3-2-1?

3 godziny wędzenia na ciepło

2 godziny duszenia w żeliwnej brytfannie

1 godzina  grillowania w sosie bbq

Tak przygotowując, żeberka możesz je podać nawet Frankowi Underwoodowi z serialu House of Cards.

Jakie żeberka na grilla kupić?

Kupienie dobrych żeberek w Polsce może być wyzwaniem. Szukaj żeberek o długości 40 cm, bez tzw. trójkątów, które możesz odciąć. Żeberka nie powinny mieć również dużej ilości mięsa nad kośćmi. Zależ nam na mięsie między kośćmi, nie mięsie które znajduję się nad warstwą tłuszczu. Jeżeli nie możesz takich znaleść to nic. Nadmiar mięsa możesz z łatwością odciąć.

Jak przygotować żeberka do marynowania?

Jeżeli nie udało Ci się kupić „dobrych” żeberek odetnij trójkąty czyli końcówki bez mięsa oraz mięso nad kośćmi. Kolejnym etapem jest zdjęcie membrany znajdującej się po wewnętrznej części płata żeberek. W tym celu polecam użyć ręcznik papierowy, który spowoduje, że membrana nie będzie wyślizgiwać się z dłoni. Membranę zrywamy ponieważ chcemy aby marynata oraz dym wędzarniczy przenikł do mięsa.

Przepis na żeberka z grilla przygotowane metodą 3 - 2 - 1

Przyprawa do żeberek łączy w sobie całą paletę smaków, to dzięki niej żeberka są wyjątkowe. Odmierz składniki do średniej wielkości słoiczka i wymieszaj energicznie nim potrząsając. Przyprawę której nie wykorzystasz możesz przechowywać do kolejnego grillowania.

Potrzebne akcesoria na grilla do przepisu:

Zanim zaczniesz przygotowywać mięso, 1,5 szklanki wiórek zalej wodą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu Twoje żeberka na grilla będą wędzić się od samego początku, najpierw dzięki suchym wiórkom, a następnie długo i powoli dzięki namoczonym. Dzięki temu Twoje żeberka będą wędzić się od samego początku, najpierw dzięki suchym wiórkom, a nastepnie długo i powoli dzięki namoczonym.

Z żeberek ściągnij membranę którą pokryta jest ich wewnętrzna strona, usunięcie tej błony pozwoli przyprawom lepiej przeniknąć mięso. Aby to zrobić podważ nożem z jednej strony a następnie używając papierowego ręcznika mocno pociągnij. zazwyczaj schodzi w jednym kawałku. Jako marynata do żeberek na grilla doskonale sprawdzi się musztarda, którą posmaruj mięso, oprósz przygotowaną przyprawą i wstaw do stojaka do wędzenia. Mięso posmaruj musztardą, oprósz przygotowaną przyprawą i wstaw do stojaka do wędzenia. Dzięki musztardzie sypka przyprawa, będzie się trzymać mięsa.

3 godziny wędzenia to pierwszy etap tego jak zrobić żeberka z grilla

Pod ruszt, na środku grilla ustaw stalową brytfannę z pokrojoną w plastry cebulą oraz sokiem jabłkowym i piwem. Nad jednym z bocznych palników, również na aromatyzerach ustaw wędzarkę z wiórkami.

Do wędzenia wykorzystamy metodę pośrednią używając tylko bocznych palników, odpal je i ustaw na minimum. Żeberka wędzimy w temperaturze około 120°C jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka możesz zamknąć jeden palnik (ten nad którym jest wędzarka zostaw odpalony).

Przez pierwsze 2 godziny nie otwieraj grilla, w trzeciej godzinie możesz raz na 15 minut spryskać żeberka sokiem jabłkowym.

2 godziny zapiekania w żeliwnej brytfannie

Usuń z grilla wędzarkę oraz brytfannę z cebulą. Płyn który zebrał się pod mięsem możesz przelać do żeliwnej brytfanny w której będą zapiekane żeberka.

Delikatnie przy użyciu długich szczypiec przełóż żeberka do żeliwnej brytfanny, przykryj i ustaw na grillu na kolejne 2 godziny. Żeberka muszą osiągnąć wewnętrzną temperaturę 95°C. Do tego calu najlepiej wykorzystać termometr z dwoma sondami

Nie zmieniaj ustawienia palników, zapiekanie odbywa się również w niskiej temperaturze. Jeżeli nie masz jeszcze, żeliwnej brytfanny możesz ją zastąpić folią alumniową. Nastomiast nie jest ona idealnym rozwiązaniem. W brytfannie na dnie zastosowany jest ruszt, który unosi żeberka nad ciecze które z nich wyciekną. Dzięki temu rozwiązaniu są one równomiernie ugrillowane i soczyste. Dusząc żeberka w foli część zanużona w płynach będzie rozgotowana. 

W trakcie zapiekania na górna półkę włóż umyte bataty, w zależności od wielkości potrzebują 1-1,5 godziny.

1 godzinę powinny przebywać żeberka w sosie bbq

Sos bbq do żeberek z grilla przelej do garnuszka i podgrzej go używając bocznego palnika. Przepis na sos bbq znajdziesz tutaj. 

Żeberka przełóż na ruszt, a następnie za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj je ciepłym sosem bbq z grilla.

Wykorzystując nadal niską temperaturę i tylko boczne palniki podpiecz żeberka. Czas grillowania możesz regulować w zależności od tego jak bardzo chcesz skarmelizować sos. Może to być od 5 minut do godziny.

Gotowe żeberka pokrój w paski, podawaj z batatami, sosem barbecue i zimnym piwem.

Potrzebne składniki

Główne składniki

  • 2 kg żeberek wieprzowych w paskach
  • musztarda Dijon
  • sos barbeque
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka piwa
  • bataty do podania  

Składniki na marynatę, przyprawę sypką do żeberek

  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie chilli w proszku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
recipe mask
Przewiń do góry