Przepis na domowy sos barbecue BBQ

SKŁADNIKI NA SOS BBQ
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka pokrojonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 butelka/puszka piwa
1/4 szklanki octu jabłkowego
2 1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki chili w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli
Jak przygotować sos barbecue
W rondlu rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj wyduszony czosnek i mieszaj przez minutę, następnie dodaj pozostałe składniki. Doprowadzić do delikatnego wrzenia, zmniejsz ogień na kuchence bocznej grilla i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut do godziny, aż zgęstnieje.
Pomysły na wykorzystanie sosu bbq
Przed nałożeniem sosu bbq na mięso pamiętaj, aby go podgrzać. W tym celu najlepiej wykorzystać kuchenkę boczną w grillu gazowym. Nakładając zimny sos na ciepłe mięso, dporowadzamy do jego skurczenia, wyciśnięcia soków, w rezultacie utratę soczystości oraz stwardnienie.
Sos barbecue można nałożyć na mięso wykorzystując silikonowy pędzel.
Sos bbq doskonale pasuje na żeberkach, skrzydełkach oraz piersi z kurczaka.
Smacznego !
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz