Pellet - Przepis na kurczaka z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

5
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

82
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

177

Grillowanie z użyciem zestawu rożna obrotowego sprawia, że przygotowane w taki sposób mięso jest idealnie soczyste, z piękną chrupiącą złotą skórką. Co więcej, dymne aromaty grilla na Pellet wspaniale wzbogacą smak i podkręcą aromat pieczonego drobiu. Tak przygotowany kurczak jest ozdobą rodzinnego stołu i znika w mgnieniu oka.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA

  • 1 cały duży kurczak
  • 1/4 szklanki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki świeżego rozmarynu
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku (posiakanych)
  • 1/2 łyżki stołowej pieprzu
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA Z ROŻNA NA GRILLU PELLET

Umyj kurczaka pod zimną wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Aby przygotować mięso do marynowania, delikatnie rozmasuj skórę wokół piersi i nóg, aby rozluźnić skórę. Taki zabieg stworzy kieszeń między skórą a ciałem. Połącz ze sobą w szklanym naczyniu oliwę z oliwek, sok z cytryn oraz świeże zioła i zmieloną czerwoną paprykę. Delikatnie podnieś skórę i wlej marynatę z oliwy oraz świeżych ziół w kieszeń. Rozmasuj marynatę na piersi i nóżkach. Włóż 3 posiekane ząbki czosnku w różne miejsca pod skórą pozostałe ćwiartki cyrtyny, cebuli i czosnek upchnij wewnątrz kurczaka. Przypraw kurczaka pieprzem i solą. Luźne części drobiu zwiąż sznurkiem i marynuj przez minimum 4 godziny.

Przygotuj grill w zależności od wielkości kurczaka, jeżeli trzeba to wyjmij ruszty oraz górną półkę odkładczą. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE 

(177°C). Umieść kurczaka na rożnie: wsuń jeden z widelców na pręt rożna i zablokuj na jednym końcu, następnie przełóż pręt rożna przez środek kurczaka. Wyśrodkuj mięso i przyblokuj je drugim widelcem. Mocno dokręć widelce, następnie sprawdź czy pręt jest odpowiednio wyważony. Ustaw przeciwwagę, aby uzyskać rówomierną rotację. W tym celu umieść kurczaka nad zlewem, pozwól aby swobodnie się obrócił najcięższą strona w dół. Przeciwwagę umieść do góry i dokręć do pręta rożna. Jeśli skrzydła oraz szyja wiszą, przywiąż je sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane mięso na pręcie umieść najpierw w uchwycie silnika, potem na wsporniku.

Piecz kurczaka w dedykowanym trybie PIECZENIE przez około 2 godziny, zanim wypływające soki będą klarowne lub po 15-20 minut na każde 0,5 kg wagi. Kurczak będzie gotowy, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną na piersiach 77ºC i 82ºC dla nóżek. Temperaturę sprawdzisz przy użyciu sond termometru, pamiętaj jednak aby wyłączyć do pomiaru rożno, unikając splątania przewodów. Uważaj, aby sonda nie dotykała kości i pręta rożna, które pokażą wyższy odczyt temperatury.

Tak upieczony kurczak z rożna doskonale komponuje się z grillowanymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKA Z ROŻNA

  • 1 cały duży kurczak
  • 1/4 szklanki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki świeżego rozmarynu
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku (posiakanych)
  • 1/2 łyżki stołowej pieprzu
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonej czerwonej papryki
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
recipe mask
Przewiń do góry