Pellet - Przepis na pałki z kurczaka wg Clinta

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
plate

Ilość osób:

4
hat

Górna półka grilla

TAK
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

74
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

176

"Clint's chicken lollies" w dosłownym tłumaczeniu: lizaki z kurczaka, to popularne amerykańskie danie przystawka, chętnie zajadane przy okazji wszelkich imprez sportowych. Bardzo popularne w Polsce podudzia nazywamy pałkami, stąd też takie tłumaczenie tej potrawy. A kim jest Clint? Tego nie jestem pewień, ale na myśl przychodzi mi Clint Estwood w jednym z popularnych westernów, żujący suszoną wołowinę. Podobne skurcze mięśni twarzy wykonujemy podczas zajadania się cudownie skarmelizowaną skórką kurczaka. 

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA WG. CLINTA

  • 16 podudzi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do steaków
  • 1 opakowanie przyprawy BBQ
  • 1 opakowanie sosu BBQ
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 1 kg boczku pokrojonego w grubsze plastry
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE PAŁEK Z KURCZAKA WG. CLINTA

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustawiamy pokretła na średnią moc. Podczas, gdy grill rozgrzewa się należy przygotować mięso. W tym celu możesz naciąć skórkę w dolnej części przy kości, następnie ostrożnie usuń całą skórkę z kurczaka, zachowując kształt możliwie najlepiej.

Uwaga: skóra za chwilę będzie nam potrzebna! Oczyść i zeskrob kości tak, aby przesunąć mięso do jej górnej części. Ostrożnie usuń wszystkie ścięgna lub małe chrząstki.

Podudzia przypraw delikatnie przyprawą do steaków, następie owiń boczkiem, tak aby całe były nim otoczone - jeden pasek na każdą porcję. Następnie owiń boczek skórką z kurczaka, ostrożnie aby zapobiec jego rozplątywaniu się. Piecz podudzia główkami w dół na rusztach lub brytfannie ze stali szlachetnej (będzie łatwiej przenieść podudzia z kuchni do grilla oraz do podania, bez uszkodzeń). Piecz przez godzinę w temperaturzę 176°C lub do czasu osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa 74°C.

Grill na pellet pozwala w łatwy sposób okreslić temperaturę wewnętrzną potrawy. Żądaną wartość możesz wskazać, a następnie wbij sondy termometru w najgrubsze miejsce - grill sam da znać o osiągnięciu wskazanej temperatury. Jak to zrobić dowiesz się z instrukcji obsługi grilla na pellet. Możesz posłużyć się również termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury.

Instrukcja obsługi Pellet Regal™                         Instrukcja obsługi Pellet Baron™

Podczas gdy podudzia pieczą się na grillu, przygotuj sos do pałeczek. W rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj butelkę sosu BBQ z masłem, brązowym cukrem i keczupem. Dodaj 2 łyżki stołowe przyprawy BBQ do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy podudzia będą ładnie przyrumienione zanurz główki w sosie, tak aby mięso całe pokryło się marynatą. Kości pozostaw suche. Pozwól aby nadmiar sosu ściekł zanim odłożysz pałki z powrotem na ruszt lub górną półkę. Od czasu do czasu można dodatkowo przesmarować pałki pozostałą marynatą za pomocą pędzelka silikonowego. Pozostaw podudzia w grillu na kolejne 30 minut do skarmelizowania się sosu. Wyciągnij i podaj od razu.

Serowowanie

Serwuj z ulubionymi dodatkami :)

 

PS. Clint - to nasz kanadyjski szef kuchni Broil King, a to jego przepis.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PAŁKI Z KURCZAKA WG. CLINTA

  • 16 podudzi z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do steaków
  • 1 opakowanie przyprawy BBQ
  • 1 opakowanie sosu BBQ
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki keczupu
  • 1 kg boczku pokrojonego w grubsze plastry
recipe mask
Przewiń do góry