Pellet - Przepis na pieczonego indyka

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 40 min.

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

77
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

177

Pieczony faszerowany indyk to danie na specjalną okazję, które doskonale sprawdzi się na obiad dla większego grona osób. Obchodzisz urodziny, rocznicę lub świętujesz w gronie najbliższych, ale nie wiesz co podać? To danie spisze się idealnie. Indyk pieczony w całości zapewnia dużą ilość porcji, delikatne i soczyste mięso oraz obłędnie wygląda na stole. Jednocześnie jest prosty w przygotowaniu.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO INDYKA

  • 1 indyk w całości, oczyszczony z podrobów i bez szyi
  • 3 łyżki stołowe przyprawy BBQ
  • 2 łyżki stołowe świeżego tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

FARSZ

  • 0,5 kg surowej kiełbasy
  • 0,5 kg boczku
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki świeżych lub suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • bochenek suchego chleba
  • 2 łyżki stołowe przyprawy BBQ
  • 3 - 4 liście szałwii
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE PIECZONEGO INDYKA NA GRILLU PELLET

Dodatek pelletu Griller's Select nasyci indyka aromatem wiśni i klonu. W grillach na Pellet wystarczy dodać tą mieszankę pelletów do zbiornika, w przypadku grilla gazowego skorzystaj ze skrzynki do wędzenia. Rozgrzej grill gazowy z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM lub wybierz temperaturę 177ºC w przypadku grilla Pellet - możesz użyć dedykowanego trybu PIECZENIE.

Pierwszym etapem jest przygotowanie farszu. Boczek pokrój w drobną kostkę i oddziel surowe mięso kiełbasy z otoczki. Chleb pokrój w kostkę, a pozostałe składniki na farsz drobno posiekaj, następnie wszystko zmieszaj razem i odstaw na bok, aby aromaty mogły się przeniknąć. Do przygotowania składników i przetransportowania tej solidnej porcji mięsa do grilla świetnie sprawdzi się deska do krojenia Imperial.

GRILLOWANIE CAŁEGO INDYKA

Umytego i osuszonego indyka odwróć na plecach i nadziewaj farszem, następnie odwróć na brzuch i wypełnij jamę głowy. Zaszyj otwory, aby uniknąć rozpadania się mięsa i wypadaniu nadzienia. W rondelku wymieszaj roztopione masło z przyprawami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, następnie polej po indyku i dokładnie rozprowadź po całym ciele.

Przygotowane mięso połóż na ruszcie i pozwól piec się przez 30 minut na każde 0,5 kg wagi lub do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 77ºC w najgrubszym miejscu. Gdy indyk nabierze cudownego brązowo złotego koloru - to znak, że jest gotowy. Podawaj w towarzystwie grillowanych warzyw.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONEGO INDYKA

  • 1 indyk w całości, oczyszczony z podrobów i bez szyi
  • 3 łyżki stołowe przyprawy BBQ
  • 2 łyżki stołowe świeżego tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki roztopionego masła

FARSZ

  • 0,5 kg surowej kiełbasy
  • 0,5 kg boczku
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki świeżych lub suszonych grzybów
  • 5 ząbków czosnku
  • bochenek suchego chleba
  • 2 łyżki stołowe przyprawy BBQ
  • 3 - 4 liście szałwii
  • 1 łyżka stołowa świeżego tymianku
recipe mask
Przewiń do góry