Przepis na butter chicken z grilla

Butter chicken to przysmak dobrze znany mi┼éo┼Ťnikom kuchni indyjskiej. Do przygotowania tej potrawy oprócz aromatycznych przypraw potrzebujemy równie┼╝ mocno rozgrzanej, najlepiej ┼╝eliwnej patelni. Dlatego ┼Ťwietnie sprawdzi si─Ö tutaj ┼╝eliwny wok do grilla. Dzi─Öki przyrz─ůdzaniu sk┼éadników na grillu, potrawa nabierze g┼é─Öbokiego aromatu i wyj─ůtkowego smaku. Jest to bardzo szybkie „jednogarnkowe” rozgrzewaj─ůce danie, bardzo dobre na ch┼éodne letnie wieczory lub czas jesienny.

Je┼╝eli si─Ö jeszcze zastanawiasz czy butter chicken jest dobry, odpowied┼║ jest prosta. Oczywi┼Ťcie, ┼╝e tak! Pyszny kremowy sos, który ┼éatwo si─Ö przygotowuje i pieczone mi─Öso z kurczaka, które jest soczyste i pe┼éne smaku to idealna propozycja obiadu zarówno dla dzieci jak i doros┼éych.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyci─Ö┼╝czyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na butter chicken

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 ┼éy┼╝eczka przyprawy garam masala Cape Herb&Spice
  • 4 z─ůbki czosnku
  • 1 p┼éaska ┼éy┼╝eczka imbiru mielonego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki cynamonu
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki ostrej papryki
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki garam masala
  • 3 szalotki
  • 4 ┼éy┼╝eczki mas┼éa
  • 3 ┼éy┼╝ki mas┼éa orzechowego
  • 400g krojonych pomidor├│w z puszki
  • 200 ml s┼éodkiej ┼Ťmietanki
  • par─Ö listk├│w ┼Ťwie┼╝ej kolendry
  • limonka
  • s├│l, pieprz
recipe mask

Spos├│b przygotowania

Marynowanie kurczaka do butter chicken

Najwa┼╝niejsze w chicken butter jest marynowanie kurczaka, który najlepiej aby w marynacie sp─Ödzi┼é ca┼é─ů noc w lodówce. W g┼é─Öbokim naczyniu po┼é─ůcz jogurt grecki z przypraw─ů garam masala, z imbirem, dodaj 2 z─ůbki czosnku, pó┼é ┼éy┼╝eczki soli oraz pokrojonego w kostk─Ö kurczaka wymieszaj sk┼éadniki. Przykryj naczynie i odstaw na noc do lodówki.

Grillowanie

W grillu umie┼Ť─ç ┼╝eliwny wok i planch─Ö ┼╝eliwn─ů. Je┼╝eli nie masz planchy ┼Ťwietnie sprawdzi si─Ö p┼éyta ┼╝eliwna lub w ostateczno┼Ťci ruszt u┼éo┼╝ony stron─ů rynienkow─ů. Do woka wlej 3 ┼éy┼╝ki oleju rzepakowego i rozgrzej grilla do ok. 170°C. Szalotk─Ö pokrój w piórka, 2 z─ůbki czosnku w plasterki i podsma┼╝ sk┼éadniki w woku. Po oko┼éo minucie dodaj cynamon, ostr─ů papryk─Ö, przypraw─Ö garam masala i sma┼╝ wszystko razem przez kilka minut. Mieszaj za pomoc─ů ┼éopatki, aby nie dopu┼Ťci─ç do przypalenia. Dodaj pomidory z puszki i du┼Ť przez oko┼éo 5-6 minut, mieszaj─ůc od czasu do czasu. Nast─Öpnie przelej sos do miski i zblenduj na g┼éadk─ů mas─Ö. Umie┼Ť─ç sos z powrotem w woku, dodaj mas┼éo orzechowe, dopraw sol─ů i pieprzem. Gotuj przez ok. 3 minuty. Na planch─Ö ┼╝eliwn─ů wy┼éó┼╝ zamarynowanego kurczaka i sma┼╝ z ka┼╝dej strony przez ok. 2 minuty, nast─Öpnie dodaj mi─Öso do zmiksowanego sosu, zalej ┼Ťmietank─ů i gotuj ca┼éo┼Ť─ç przez par─Ö minut. Na samym ko┼äcu dodaj mas┼éo i wymieszaj, a┼╝ t┼éuszcz si─Ö rozpu┼Ťci.

Podawanie chicken butter

Butter chicken podawaj z kawa┼ékiem limonki i posiekan─ů ┼Ťwie┼╝─ů kolendr─ů. Opcjonalnie mo┼╝esz do┼éo┼╝y─ç do niego pit─Ö lub chlebek naan, który jest ┼éatwy w przygotowaniu i szybko zrobisz go na grillu.

Potrzebne składniki

Składniki na butter chicken

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 ┼éy┼╝eczka przyprawy garam masala Cape Herb&Spice
  • 4 z─ůbki czosnku
  • 1 p┼éaska ┼éy┼╝eczka imbiru mielonego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki cynamonu
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki ostrej papryki
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki garam masala
  • 3 szalotki
  • 4 ┼éy┼╝eczki mas┼éa
  • 3 ┼éy┼╝ki mas┼éa orzechowego
  • 400g krojonych pomidor├│w z puszki
  • 200 ml s┼éodkiej ┼Ťmietanki
  • par─Ö listk├│w ┼Ťwie┼╝ej kolendry
  • limonka
  • s├│l, pieprz
recipe mask