Przepis na butter chicken z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Butter chicken to przysmak dobrze znany miłośnikom kuchni indyjskiej. Do przygotowania tej potrawy oprócz aromatycznych przypraw potrzebujemy również mocno rozgrzanej, najlepiej żeliwnej patelni. Dlatego świetnie sprawdzi się tutaj żeliwny wok do grilla. Dzięki przyrządzaniu składników na grillu, potrawa nabierze głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Jest to bardzo szybkie „jednogarnkowe” rozgrzewające danie, bardzo dobre na chłodne letnie wieczory lub czas jesienny.

Jeżeli się jeszcze zastanawiasz czy butter chicken jest dobry, odpowiedź jest prosta. Oczywiście, że tak! Pyszny kremowy sos, który łatwo się przygotowuje i pieczone mięso z kurczaka, które jest soczyste i pełne smaku to idealna propozycja obiadu zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na butter chicken

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala Cape Herb&Spice
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 3 szalotki
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • parę listków świeżej kolendry
  • limonka
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie kurczaka do butter chicken

Najważniejsze w chicken butter jest marynowanie kurczaka, który najlepiej aby w marynacie spędził całą noc w lodówce. W głębokim naczyniu połącz jogurt grecki z przyprawą garam masala, z imbirem, dodaj 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli oraz pokrojonego w kostkę kurczaka wymieszaj składniki. Przykryj naczynie i odstaw na noc do lodówki.

Grillowanie

W grillu umieść żeliwny wok i planchę żeliwną. Jeżeli nie masz planchy świetnie sprawdzi się płyta żeliwna lub w ostateczności ruszt ułożony stroną rynienkową. Do woka wlej 3 łyżki oleju rzepakowego i rozgrzej grilla do ok. 170°C. Szalotkę pokrój w piórka, 2 ząbki czosnku w plasterki i podsmaż składniki w woku. Po około minucie dodaj cynamon, ostrą paprykę, przyprawę garam masala i smaż wszystko razem przez kilka minut. Mieszaj za pomocą łopatki, aby nie dopuścić do przypalenia. Dodaj pomidory z puszki i duś przez około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie przelej sos do miski i zblenduj na gładką masę. Umieść sos z powrotem w woku, dodaj masło orzechowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 3 minuty. Na planchę żeliwną wyłóż zamarynowanego kurczaka i smaż z każdej strony przez ok. 2 minuty, następnie dodaj mięso do zmiksowanego sosu, zalej śmietanką i gotuj całość przez parę minut. Na samym końcu dodaj masło i wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.

Podawanie chicken butter

Butter chicken podawaj z kawałkiem limonki i posiekaną świeżą kolendrą. Opcjonalnie możesz dołożyć do niego pitę lub chlebek naan, który jest łatwy w przygotowaniu i szybko zrobisz go na grillu.

Potrzebne składniki

Składniki na butter chicken

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala Cape Herb&Spice
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 3 szalotki
  • 4 łyżeczki masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • parę listków świeżej kolendry
  • limonka
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry