Przepis na drobiowe kebaby z buraczanym hummusem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

1 godz. 40 min. /

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kto nie lubi zjeść od czasu do czasu fast-fooda, dziś w zdrowszej, domowej wersji. Przepis na domowe kebaby z kurczaka, które są grillowane do soczystości, podawane na ciepłej picie z hummusem z buraków w kolorze fuksji, posiekaną cebulą i ogórkiem, marchewką i świeżą kolendrą. Jest to pyszne danie, a przede wszystkim prosty przepis na grilla.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie

  • 3 filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 garści posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 6 małych pit
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna

Składniki na hummus buraczany

  • 2 buraki
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • ½ łyżeczka kminku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Grillowanie buraków

Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Buraki owiń w folię razem z oliwą i solą. Grilluj na górnym ruszcie przez około godziny, sprawdzaj widelcem, kiedy buraki będą miękkie. Po ugrillowaniu odłóż je do ostygnięcia.

Marynowanie kurczaka i przygotowanie hummusu

Podczas grillowania buraków zamarynuj kurczaka. W misce wymieszaj wszystkie składniki od jogurtu po kolendrę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dorzuć kurczaka do miski i odłóż do lodówki na 30 minut. Następnie nabij kawałki kurczaka na podwójne szpikulce do szaszłyków Broil King, po około 6-7 kawałków. Buraki obierz ze skórki, wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami na hummus, dodaj sól i pieprz.

Grillowanie szaszłyków

Ruszt nasmaruj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza oleju. Grilluj szaszłyki około 6-8 minut z każdej strony. Temperatura wewnętrzna mięsa powinna wynosić ok. 70 stopni Celsjusza, możesz to sprawdzić za pomocą termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury . Zdejmij z grilla.

Serwowanie

Ugrilluj pitę, aby się zagrzała, podawaj z kurczakiem, hummusem z buraków, ogórkiem, cebulą, marchewką, kolendrą i ćwiartkami cytryny. 

Potrzebne składniki

Składniki na kurczaka marynowanego w jogurcie

  • 3 filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 garści posiekanej kolendry
  • Sól i pieprz do smaku
  • 6 małych pit
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna

Składniki na hummus buraczany

  • 2 buraki
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • ½ łyżeczka kminku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry