- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na fajitas z kurczakiem z grilla i guacamole
Przepis na fajitas z kurczakiem z grilla i guacamole

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
1 godz. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyFajitas to danie kuchni meksykańskiej, które zyskało popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Najbardziej typowymi składnikami fajitas są mięso (najczęściej kurczak lub wołowina), warzywa (np. cebula, papryka) i tortilla. Do tego podawane są różne dodatki, takie jak guacamole, salsa czy śmietana.
Fajitas z kurczakiem i guacamole to połączenie, którego nie można pominąć. Kurczak jest delikatny i ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z papryką i cebulą. Dodatek guacamole dodaje całemu daniu lekkości, a salsa czy jogurt podkręcają smak. Przepis jest dość prosty, a całość dania można przygotować w ciągu około godziny.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki na fajitas z kurczakiem
- 2 piersi z kurczaka
- 4 placki tortilli
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule pokrojone w piórka
- jogurt grecki
- kumin
- papryka wędzona w proszku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie – 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeno
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól

Sposób przygotowania
Marynata do grillowanego kurczaka

Marynata do kurczaka jest bardzo ważna, przede wszystkim nadaje mu wyraźnego smaku i soczystości. Kurczak bez marynaty może być mdły i suchy. Marynowanie kurczaka na fajitas pomaga chronić mięso przed przypaleniem się podczas grillowania. Mięso bez marynaty jest bardziej podatne na przypalanie się i może stać się gorzkie.
W misce mieszamy olej, kumin, paprykę i paprykę wędzoną oraz sok z limonki. Kroimy pierś z kurczaka na paski i dajemy do marynaty. Wkładamy na 40 minut do lodówki.
Przepis na guacamole
Guacamole jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a także doskonałą przekąską. Dodatek guacamole do fajitas sprawia, że stają się one bardziej sycące i lekkostrawne.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Dodajemy sok z limonki, sól i czosnek. Rozgniatamy całość widelcem na pastę. Opcjonalnie można dodać świeżą kolendrę i posiekaną papryczkę chilli dla uzyskania lepszego, wyrazistego smaku.
Grillowanie warzyw i kurczaka do fajitas

Grilla rozgrzewamy do ok. 180 stopni. Planchę żeliwną sprykaj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą rozpylacza oleju. Świeżą paprykę kroimy w paski i grillujemy razem z cebulą przez ok. 10 minut. W tym czasie dodajemy również kurczaka na planchę lub płytę żeliwną i grillujemy również około 10 minut. Obok na ruszcie podgrzewamy placki tortilli około 10 minut z każdej strony.
Serwowanie fajitas z kurczakiem i guacamole

Na podgrzane placki z tortilli nakładamy po łyżce guacamole, jogurtu greckiego, warzyw i mięsa. Można dodać starty ser, sałatę czy paprykę jalapeno.

Potrzebne składniki
Składniki na fajitas z kurczakiem
- 2 piersi z kurczaka
- 4 placki tortilli
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule pokrojone w piórka
- jogurt grecki
- kumin
- papryka wędzona w proszku
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie – 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeno
Składniki na guacamole
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- sól
