Przepis na fajitas z kurczakiem z grilla i guacamole

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Fajitas to danie kuchni meksykańskiej, które zyskało popularność w całych Stanach Zjednoczonych. Najbardziej typowymi składnikami fajitas są mięso (najczęściej kurczak lub wołowina), warzywa (np. cebula, papryka) i tortilla. Do tego podawane są różne dodatki, takie jak guacamole, salsa czy śmietana.

Fajitas z kurczakiem i guacamole to połączenie, którego nie można pominąć. Kurczak jest delikatny i ma wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z papryką i cebulą. Dodatek guacamole dodaje całemu daniu lekkości, a salsa czy jogurt podkręcają smak. Przepis jest dość prosty, a całość dania można przygotować w ciągu około godziny.

 

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki na fajitas z kurczakiem

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 placki tortilli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • jogurt grecki
  • kumin
  • papryka wędzona w proszku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie – 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeno

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do grillowanego kurczaka

Marynata do kurczaka jest bardzo ważna, przede wszystkim nadaje mu wyraźnego smaku i soczystości. Kurczak bez marynaty może być mdły i suchy. Marynowanie kurczaka na fajitas pomaga chronić mięso przed przypaleniem się podczas grillowania. Mięso bez marynaty jest bardziej podatne na przypalanie się i może stać się gorzkie.

W misce mieszamy olej, kumin, paprykę i paprykę wędzoną oraz sok z limonki. Kroimy pierś z kurczaka na paski i dajemy do marynaty. Wkładamy na 40 minut do lodówki.

Przepis na guacamole

Guacamole jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a także doskonałą przekąską. Dodatek guacamole do fajitas sprawia, że stają się one bardziej sycące i lekkostrawne.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Dodajemy sok z limonki, sól i czosnek. Rozgniatamy całość widelcem na pastę. Opcjonalnie można dodać świeżą kolendrę i posiekaną papryczkę chilli dla uzyskania lepszego, wyrazistego smaku.

Grillowanie warzyw i kurczaka do fajitas

Grilla rozgrzewamy do ok. 180 stopni. Planchę żeliwną  sprykaj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą rozpylacza oleju. Świeżą paprykę kroimy w paski i grillujemy razem z cebulą przez ok. 10 minut. W tym czasie dodajemy również kurczaka na planchę lub płytę żeliwną i grillujemy również około 10 minut.  Obok na ruszcie podgrzewamy placki tortilli około 10 minut z każdej strony.

Serwowanie fajitas z kurczakiem i guacamole

Na podgrzane placki z tortilli nakładamy po łyżce guacamole, jogurtu greckiego, warzyw i mięsa. Można dodać starty ser, sałatę czy paprykę jalapeno.

Potrzebne składniki

Składniki na fajitas z kurczakiem

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 placki tortilli
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • jogurt grecki
  • kumin
  • papryka wędzona w proszku
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie – 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeno

Składniki na guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
recipe mask
Przewiń do góry