Przepis na grillowaną pierś z kaczki marynowana sosem sojowym i miodem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

13 godz. /

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Marzenie każdego mięsożercy to idealnie przyrządzona kaczka, nie przeciągnięta, różowa w środku, soczysta i pełna smaku. Taka kaczka to pomysł zarówno na danie główne, jak również na przystawkę lub jako dodatek do wielu sałatek.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
  • 300 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
  • 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • Szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do piersi z kaczki

Sos sojowy, miód, olej z prażonego sezamu i szczyptę soli połącz w miseczce. Kaczkę osusz ręcznikiem, wytnij polędwiczki, natnij kratkę od strony skóry. W głębszym naczyniu umieść kaczkę i zalej przygotowaną marynatą. Wstaw na noc do lodówki, postaraj się co parę godzin przekręcać kaczkę w marynacie. Kaczkę wyjmij co najmniej 20 minut przed grillowaniem i pozostaw temperaturze pokojowej. 

Grillowanie piersi z kaczki

Ruszty grilla umieść stroną rynienkową do góry, w pozycji pochylonej i spryskaj olejem rzepakowym za pomocą rozpylacza oleju. Grill nagrzej do temperatury 180 °C. Kaczkę grilluj od strony skóry przez ok 5-6 minut, podczas grillowania możesz zamknąć grill na maksymalnie 2 minuty. Po tym czasie przewróć piersi skórą do dołu, grilluj kolejne 4-5 minut. Po tym czasie każdy kawałek mięsa owiń szczelnie w papier rzeźniczy lub bawełnianą ściereczkę i pozostaw na około 7 minut by kaczka odpoczęła. 

Podawanie

Skóra może być mocno skarmelizowana, jeżeli nie lubisz tego smaku to przed podaniem usuń skórę. Pierś najlepiej smakuje pokrojona w plasterki i delikatnie skropiona marynatą.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 2 filety z piersi z kaczki ze skórą
  • 300 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu, najlepiej płynnego
  • 3 łyżki oleju z prażonego sezamu
  • Szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry