Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
10minIlość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwySkrzydełka z grilla to przekąska, która zyskuje coraz liczniejsze grono zwolenników. Zawdzięczają to szybkiemu sposobowi przygotowania oraz licznym możliwościami grillowania. Na pewno, spotkałeś skrzydełka marynowane w miodzie, przyprawach słodko-kwaśnych jak i te w pikantnych marynatach. To właśnie te ostatnie mają najliczniejsze grono wielbicieli. Nic w tym dziwnego, najpopularniejsze i kultowe już, skrzydełka Buffalo są niesamowicie pikantne. Przepis na grillowane skrzydełka po koreańsku to chrupiący i soczysty sposób na uzyskanie skrzydełek o ostrym smaku. Pasta gochujang, w której obtacza się ugrillowane już mięso to tradycyjna koreańska pasta, którą stworzono z ostrej papryki i poddano fermentacji. Dzięki temu ma bogaty smak przełamany ostrymi i słodkimi nutami.
Czas grillowania: 25 minut
ZOBACZ NASZE WCZEŚNIEJSZE PRZEPISY NA SKRZYDEŁKA: SKRZYDEŁKA BUFFALO, SKRZYDEŁKA PO MEKSYKAŃSKU, SKRZYDEŁKA W MIODZIE ORAZ SKRZYDEŁKA Z KOSZA DO ROŻNA.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI
- 700g skrzydełek
- sól
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku lub kolendry
- 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu

Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKRZYDEŁEK PO KOREAŃSKU NA GRILLU GAZOWYM

Skrzydełka z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Najcieńszą część załóż tak aby skrzydełko tworzyło zwartą całość. Jest to dość istotne ponieważ pozostawiona luźno może się przypalić. Jeżeli jest Ci wygodniej odetnij lotkę zamiast składać. Następnie lekko je posól. Odpal grill, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i rozgrzej do temperatury 150oC. Spryskaj ruszty rozpylaczem do oleju. Grilluj skrzydełka do momentu, az osiągną temperaturę wewnętrzną 70oC, będą chrupiące a skórka się przybrązowi. Zajmie Ci to 20-25 minut. Aby mieć pewność, że skrzydełka są gotowe użyj termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury.
W międzyczasie w dużej misie wymieszaj pastę gochujang, miso, ocet ryżowy, olej rzepakowy i olej sezamowy. Wymieszaj delikatnie do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Po ugrillowaniu skrzydełka wymiesza w przygotowanym sosie i posyp szczypiorkiem lub kolędra oraz ziarnami sezamu. Możesz nie używać całego sosu jeśli jest on dla Ciebie zbyt ostry, przelej niewykorzystaną ilość do woreczka strunowego i zamroź.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI
- 700g skrzydełek
- sól
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku lub kolendry
- 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu
