Przepis na grillowane szaszłyki z indykiem, boczkiem i bananem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. / 30 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sposobów na udane szaszłyki jest wiele. Najlepsze w nich jest to, że łączą w sobie różne smaki, aromaty, kolory, dając wyborny efekt końcowy. Połączenie boczku z bananem – chodź brzmi kontrowersyjnie -  stanowi zgrany smakowo duet.  Chcąc zaserwować apetyczne szaszłyki warto wkomponować w nie  jaskrawe kolory, dodając np. kolorowe papryki, czy marynując mięso przyprawami o wyraźnym kolorze. 

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 małe żółte papryki
  • 3 spore banany (im mniej dojrzałe tym lepiej)
  • Ok 15 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • Przyprawa Portuguese Peri Peri Cape Herb&Spice
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie szaszłyków do grillowania

Pierś z kurczaka pokrój w sporej wielkości kostkę ( ok 3 cm x 3 cm) i natrzyj kawałki przyprawą Portuguese Peri Peri, odstaw na 2 godziny. Papryki wydrąż z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę tej samej wielkości co indyka. Banany pokrój na 4-5 kawałków, każdy z kawałków zawiń w boczek. 

Grillowanie szaszłyków z indykiem, boczkiem i bananem

Rozgrzej grill do 190-200 °C. Do przygotowania szaszłyków użyj zestawu do szaszłyków razem ze szpiklucami. Nakłuwaj na szpikulce na zmianę paprykę, indyka i owinięte w boczek banany, gotowe szaszłyki ułóż na statywie i grilluj przy zamkniętym grillu przez ok 30 minut.    

Podawanie szaszłyków

Grillowane szaszłyki podawaj od razu na ciepło. Możesz serwować je solo bądź z ulubionymi dipami/dodatkami.

 

Potrzebne składniki

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 małe żółte papryki
  • 3 spore banany (im mniej dojrzałe tym lepiej)
  • Ok 15 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • Przyprawa Portuguese Peri Peri Cape Herb&Spice
recipe mask
Przewiń do góry