Przepis na grillowane udka z kurczaka w stylu śródziemnomorskim

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 40 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przepis na grillowane udka z kurczaka w śródziemnomorskim stylu z dodatkiem warzywnego gulaszu  i ciabatty. 

Śródziemnomorska kuchnia jest słynna na całym świecie ze swoich aromatycznych i pysznych potraw. Warto wypróbować przepis na grillowane udka w stylu śródziemnomorskim. Udka mają delikatny, soczysty smak i doskonale nadają się na obiad, a warzywny gulasz i ciepła ciabatta podkręcają ich smak.  

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 udek z kurczaka (bez kości)
  • 800g passaty pomidorowej
  • 200ml białego wina
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • ½ łyżczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżka tymianku
  • Szczypta cukru
  • 1 ciabatta do podania
  • Garść pietruszki
  • Świeżo starty parmezan
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw do gulaszu

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby z papryczki chilli usunąć ziarna. Pasatę z pomidorów wymieszaj z winem, oliwą i przyprawami. Dodaj szczyptę cukru. Warzywa przełóż do żeliwnego woka i wymieszaj. Na wierzch wlej passatę.  

Przygotowanie udek z kurczaka do grillowania

Udka z kurczaka przypraw solą, pieprzem, oliwą i słodką papryką. Umieść kawałki mięsa w koszu do grillowania Broil King. Dzięki umieszczeniu udek w koszu z łatwością obrócisz je podczas grillowania. 

Grillowanie udek z kurczaka

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną kratkę rusztu z grilla i w jej miejsce włóż żeliwny wok. Pozostałe ruszta mogą zostać w pozycji rynienkowej. Palnik pod wokiem ustaw na minimalną moc. Warzywa z sosem będą powoli się grillowac, pamięaj bu przemieszać je czasami, aby uniknąć przypalenia. Dwa palniki grilla ustaw również na minimalną moc. Po 30 minutach na ruszt połóż kosz z udkami. Grilluje je na małej mocy palników, obracając co jakiś czas. Udka będą gotowe kiedy ich skóra ładnie się zarumieni, a wewnętrzna temperatura osiągnie 74°C, temperaturę zmierzysz za pomocą termometru do błyskawicznego pomiaru. W tym czasie warzywa również powinny być już gotowe. Na kilka minut przed końcem grillowania połóż ciabattę na ruszt, aby ją podgrzać.  

Serwowanie udek z kurczaka w stylu śródziemnorskim

Używając rękawic i uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij wok, udka z kurczaka wyjmij z kosza i połóż na wierzchu warzywnego gulaszu. Udekoruj świeżo startym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ciabatta.  

Potrzebne składniki

Składniki

  • 8 udek z kurczaka (bez kości)
  • 800g passaty pomidorowej
  • 200ml białego wina
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • ½ łyżczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • ½ łyżka tymianku
  • Szczypta cukru
  • 1 ciabatta do podania
  • Garść pietruszki
  • Świeżo starty parmezan
recipe mask
Przewiń do góry