Przepis na kanapki z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką

Kanapki z grilla stają się coraz popularniejsze wśród miłośników grillowania. Nic w tym dziwnego! Szybko, smacznie i syto. Kanapka nie jedno ma imię, co potwierdza nasz przepis na kanapkę z grillowanym kurczakiem, imbirem i piklowaną marchewką oraz sosem hoisin. Grillowane mięso kurczaka skomponowane z lekko kwaśną marchewką i rzodkiewką oraz słodko-słonym sosem, które razem dają prawdziwie bogaty smak. Miłośniku grillowania, te kanapki zapamiętasz na długo!

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KANAPKI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ

  • 6 udek z kurczaka, bez skóry oraz kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5-cio smakowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 okrągłe bułki, najlepiej hamburgerowe 
  • pęczek kolendry

PIKLOWANA MARCHEWKA ORAZ RZODKIEW

  • 1 marchewka 
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru

SOS Z IMBIRU, SZCZYPIORKU ORAZ HOISIN

  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1/4 szklanki majonezu
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KANAPEK Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ NA GRILLU GAZOWYM

Umyj udka i osusz je ręcznikiem papierkowym. Zacznijmy od przygotowania marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w drobną kostkę, dodaj starty imbir, sos sojowy, cukier, sos hoisin, ocet ryżowy, przyprawę 5-cio smakową oraz paprykę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Umieść w niej udka i zostaw w lodówce do zamarynowania na 12 godzin. Pamiętaj, aby minimum 30 minut przed grillowaniem wyciągnąć je z lodówki.

Pokrój marchew oraz rzodkiew w cienkie, długie paski, dodaj do nich ocet winny, wodę oraz cukier. Wymieszaj wszystkie składniki, cukier musi się rozpuścić. Warzywa przechowuj w lodówce do momentu serwowania kanapek.


Nadszedł czas na sos z imbiru, szczypiorku oraz hoisin. Odpal palnik kuchenki bocznej, w małym rondelku rozgrzej olej. Skręć palnik do minimum i dodaj pokrojony drobno szczypiorek i starty imbir. Podsmażaj przez około 2-3 minuty, mieszaj od czasu do czasu. Zdejmij z palnika i posól do smaku. Lekko przestudź i dodaj sos hoisin oraz majonez, wymieszaj dokładnie. 


Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM, rozgrzej grill do temperatury 200oC. Skręć palniki do MEDIUM-LOW i używając rozpylacza spryskaj ruszty olejem. Grilluj około 4 minut na każdą ze stron, mięso będzie gotowe, gdy jego wnętrze osiągnie 69oC. Zdejmij je z grilla i odłóż mięso na deskę do krojenia Baron. Podczas grillowania mięsa możesz lekko podpiec bułki na górnej półce. Przetnij każde z udek na pół, w każdej bułce ma się znaleźć 11/2 udka. Podpieczone bułki posmaruj sosem, umieść na nim mięso oraz piklowane warzywa i posyp całość kolendrą. Serwuj zaraz po przygotowaniu. 


Smacznego!

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KANAPKI Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, IMBIREM I PIKLOWANĄ MARCHEWKĄ

  • 6 udek z kurczaka, bez skóry oraz kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5-cio smakowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 okrągłe bułki, najlepiej hamburgerowe 
  • pęczek kolendry

PIKLOWANA MARCHEWKA ORAZ RZODKIEW

  • 1 marchewka 
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1/2 szklanki białego octu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki cukru

SOS Z IMBIRU, SZCZYPIORKU ORAZ HOISIN

  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu hoisin
  • 1/4 szklanki majonezu
recipe mask
Przewiń do góry