- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla
Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. 20 min. / 30 min.
Ilość osób:
10Poziom trudności:
ŚredniKurczaki z KFC to uwielbiany przez wielu osób na całym świecie przysmak, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na kurczaka jak z KFC przygotowanego na grillu. Wyobraźcie sobie soczyste i chrupiące kawałki mięsa z kurczaka w specjalnej panierce, która nada im oryginalnego smaku. Do przygotowania kurczaka można wykorzystać filet z piersi lub mięso z udek, osobiście polecam drugą opcję, mięso jest delikatniejsze. Kurczaki w stylu KFC podane w towarzystwie frytek oraz pysznej sałatki Colesław to zestaw obiadowy, jaki każdy od czasu do czasu ma ochotę zjeść. Dlaczego warto zrobić kurczaka a’la KFC na grillu? To proste, dzięki smażeniu na grillu w domu nie będzie unosić się zapach oleju.
Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami, aby nie rozchlapać oleju. Należy również uważać na mocno rozgrzany olej, by się nie poparzyć.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC:
- 750g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC:
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku
DO PODANIA:
- frytki
- surówka colesław
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKÓW KFC NA GRILLU GAZOWYM
Mięso pokrój w paski. Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią mięso. Przykryj i odstaw na minimum 2 godziny. Kurczak może marynować się dłużej. Jeżeli jest Ci tak wygodniej, możesz przygotować je dzień wcześniej. W brytfannie ze stali szlachetnej wymieszaj składniki na panierkę. Wkładaj do niej po kilka kawałków mięsa i potrząsając, obtocz dokładnie każdy kawałek. Na koniec dociśnij panierkę w mięso i odłóż na metalową kratkę. Przygotuj w ten sposób wszystkie kawałki.
W miejsce jednego ze środkowych rusztów włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące i ustaw moc na pozycję medium. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzej go do temperatury 170-175ºC. Do monitorowania temperatury możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami.
Kurczaka smaż partiami przez 5-6 minut, utrzymuj temperaturę oleju pomiędzy 165-175ºC. Kiedy kurczak się zarumieni, przełóż go na półkę nad rusztem, dzięki temu kurczak zachowa ciepło, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj zaraz po przygotowaniu z frytkami, surówką colesław i ulubionymi sosami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC:
- 750g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC:
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku
DO PODANIA:
- frytki
- surówka colesław