- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla
Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1155/757/8/21/fp/images/przepisy/przepis-na-kurczaka-jak-z-kfc-z-grilla/przepis-na-kurczaka-jak-z-kfc-z-grilla-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. 20 min. / 30 min.
Ilość osób:
10Poziom trudności:
ŚredniKurczaki z KFC to uwielbiany przez wielu osób na całym świecie przysmak, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na kurczaka jak z KFC przygotowanego na grillu. Wyobraźcie sobie soczyste i chrupiące kawałki mięsa z kurczaka w specjalnej panierce, która nada im oryginalnego smaku. Do przygotowania kurczaka można wykorzystać filet z piersi lub mięso z udek, osobiście polecam drugą opcję mięso jest delikatniejsze. Kurczaki w stylu KFC podane w towarzystwie frytek oraz pysznej sałatki Colesław to zestaw obiadowy, jaki każdy od czasu do czasu ma ochotę zgrzeszyć. Dlaczego warto zrobić kurczaka a’la KFC n grillu? To proste, dzięki smażeniu na grillu w domu nie będzie unosić się zapach oleju.
Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami aby nie rozchlapać oleju, oraz należy uważać na mocno rozgrzany olej by się nie poparzyć.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC
- 750 g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku
DO PODANIA
- frytki
- surówka colesław
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKÓW KFC NA GRILLU GAZOWYM
Mięso pokrój w paski. Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią mięso. Przykryj i odstaw na minimum 2 godziny. Kurczak może marynować się dłużej, jeżeli jest Ci tak wygodniej możesz przygotować je dzień wcześniej. W brytfannie ze stali szlachetnej wymieszaj składniki na panierkę. Wkładaj do niej po kilka kawałków mięsa i potrząsając, obtocz dokładnie każdy kawałek. Na koniec dociśnij panierkę w mięso i odłóż na metalową kratkę. Przygotuj w ten sposób wszystkie kawałki.
W miejsce jednego ze środkowych rusztów włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące oraz ustaw moc na pozycję medium. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzej go do temperatury 170-175ºC, do monitorowania temperatury możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami.
Kurczaka smaż partiami przez 5-6 minut, utrzymuj temperaturę oleju pomiędzy 165-175ºC. Kiedy kurczak się zarumieni przełóż go na półkę nad rusztem, dzięki temu kurczak zachowa ciepło, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj zaraz po przygotowaniu z frytkami, surówką colesław i ulubionymi sosami.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/1155/757/8/21/fp/images/przepisy/przepis-na-kurczaka-jak-z-kfc-z-grilla/przepis-na-kurczaka-jak-z-kfc-z-grilla-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC
- 750 g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku
DO PODANIA
- frytki
- surówka colesław
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)