Przepis na kurczaka jak z KFC z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

2 godz. 20 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Średni

Kurczaki z KFC to uwielbiany przez wielu osób na całym świecie przysmak, dlatego dziś przedstawiamy Wam przepis na kurczaka jak z KFC przygotowanego na grillu. Wyobraźcie sobie soczyste i chrupiące kawałki mięsa z kurczaka w specjalnej panierce, która nada im oryginalnego smaku. Do przygotowania kurczaka można wykorzystać filet z piersi lub mięso z udek, osobiście polecam drugą opcję mięso jest delikatniejsze. Kurczaki w stylu KFC podane w towarzystwie frytek oraz pysznej sałatki Colesław to zestaw obiadowy, jaki każdy od czasu do czasu ma ochotę zgrzeszyć. Dlaczego warto zrobić kurczaka a’la KFC n grillu? To proste, dzięki smażeniu na grillu w domu nie będzie unosić się zapach oleju.

Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami aby nie rozchlapać oleju, oraz należy uważać na mocno rozgrzany olej by się nie poparzyć.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC

  • 750 g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku

DO PODANIA

  • frytki
  • surówka colesław
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KURCZAKÓW KFC NA GRILLU GAZOWYM

Mięso pokrój w paski. Wymieszaj składniki marynaty i obtocz nią mięso. Przykryj i odstaw na minimum 2 godziny. Kurczak może marynować się dłużej, jeżeli jest Ci tak wygodniej możesz przygotować je dzień wcześniej. W brytfannie ze stali szlachetnej wymieszaj składniki na panierkę. Wkładaj do niej po kilka kawałków mięsa i potrząsając, obtocz dokładnie każdy kawałek. Na koniec dociśnij panierkę w mięso i odłóż na metalową kratkę. Przygotuj w ten sposób wszystkie kawałki.

W miejsce jednego ze środkowych rusztów włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące oraz ustaw moc na pozycję medium. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzej go do temperatury 170-175ºC, do monitorowania temperatury możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami.

Kurczaka smaż partiami przez 5-6 minut, utrzymuj temperaturę oleju pomiędzy 165-175ºC. Kiedy kurczak się zarumieni przełóż go na półkę nad rusztem, dzięki temu kurczak zachowa ciepło, a panierka będzie chrupiąca. Podawaj zaraz po przygotowaniu z frytkami, surówką colesław i ulubionymi sosami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KURCZAKI KFC

  • 750 g mięsa z kurczaka - mięso z udek kurczaka bez skóry lub filet z piersi kurczaka

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA KFC

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA PANIERKĘ DO KURCZAKA KFC

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku

DO PODANIA

  • frytki
  • surówka colesław
recipe mask
Przewiń do góry