Przepis na luzowany kurczak w koszu do grillowania

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

74
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

177

Luzowany kurczak, znany również jako kurczak bez kości to solidna porcja mięsa, która wygląda obłędnie na stole gdy podajemy w rozłożonej formie! Ten sposób podania ogranicza też uciążliwą zabawę z kośćmi, oraz pozwala na idealne wypieczenie każdego kawałka mięsa. Kosz do grillowania pomoże w obracaniu kurczaka oraz zapobiegnie przywieraniu do rusztu, dzięki czemu skórka zawsze jest idealnie chrupiącą.

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LUZOWANY KURCZAK W KOSZU DO GRILLOWANIA

  • 1 luzowany kurczak
  • przyprawa do BBQ
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE LUZOWANEGO KURCZAKA W KOSZU DO GRILLOWANIA

Wiele sklepów mięsnych oferuje luzowanie mięsa drobiowego na życzenie lub już uprzednio przygotowane w ten sposób mięso. W internecie jest też wiele świetnych materiałów wideo jak prawidłowo to zrobić samemu. Przejdźmy zatem do kolejnego punktu.

Dodatek pelletu Smoke Master's nasyci kurczaka aromatem wiśni i klonu. W grillach na Pellet wystarczy dodać tą mieszankę pelletów do zbiornika, w przypadku grilla gazowego skorzystaj ze skrzynki do wędzenia. Rozgrzej grill gazowy z pokrętłami ustawionymi w pozycji MEDIUM lub wybierz temperaturę 177ºC w przypadku grilla Pellet - możesz użyć dedykowanego trybu PIECZENIE  Podczas, gdy grill się rozgrzewa dokładnie natrzyj kurczaka oliwą z oliwek oraz intensywnie przypraw. Połóż szeroko rozłożonego kurczaka w koszu do grillowania skórą do góry.

GRILLOWANIE KURCZAKA W KOSZU DO GRILLOWANIA

Umieść kosz do grillowania z kurczakiem na rozgrzanym ruszcie (mięsem do dołu), piecz tak przez 45 minut. Po tym czasie odwróć kosz na drugą stronę, umożliwia on zachowanie kurczaka w pierwotnym ułożeniu i uniknięcie rozerwanie mięsa przy przewracaniu. Piecz przez kolejne 45 minut.  Mięso z kurczaka jest gotowe do podania gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 74°C w najgrubszym miejscu, a skórka będzie złoto-brązowa. Możesz posłużyć się termometrem do błyskawicznego pomiaru temperatury. Podawaj z ulubionymi dodatkami!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LUZOWANY KURCZAK W KOSZU DO GRILLOWANIA

  • 1 luzowany kurczak
  • przyprawa do BBQ
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
recipe mask
Przewiń do góry