Przepis na meksykańskie skrzydełka z grilla

Rozpoczęliśmy kalendarzowe lato oraz okres wakacyjny, niestety burzowa aura nie rozpieszcza, a dodatkowo większość z nas spędzi urlopy w Polsce. Postanowiliśmy umilić Państwu ten czas i wrzucić nieco egzotyki na Wasze ruszty. Wszakże kulinarne podróże możemy odbywać również w naszym ogrodzie smiley

Dzisiejszy przepis to przepyszne skrzydełka z grilla gazowego w meksykańskim stylu. Myśląc o Meksyku wyobrażasz sobie gorące słońce, piaszczystą plażę i zimną tequile w dłoni? Świetnie! Zatem podpowiadamy, jak doprawić skrzydełka na grilla w stylu meksykańskim. Mięso marynujemy w tequili, limonce i paście z chilli, dzięki czemu skrzydełka są wyraziste w smaku, słodko-pikantne i mocno uzależniające :)

Dodatek alkoholu pomaga zmiękczyć skrzydełka przed grillowaniem, a miód przełamuje ostry i kwaśny smak. Tym razem dodajemy go do marynaty, którą posmarujemy skrzydełka na koniec grillowania.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MEKSYKAŃSKIE SKRZYDEŁKA Z GRILLA

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 100 ml tequili
  • 100 ml soku z limonki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki harissy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu
  • limonka, kolendra i pieczywo do podania
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE MEKSYKAŃSKICH SKRZYDEŁEK NA GRILLU

Skrzydełka podziel na 3 części, lotki (czyli te najcieńsze części) odłóż - nie będziemy ich grillować ale możesz wykorzystać je do przygotowania bulionu. Połącz wszystkie składniki marynaty. Należy uważać z ilością pasty harissa, ilość powinniśmy dobrać wg indywidualnych upodobań, dodawaj niewielkie porcje i próbuj.

Skrzydełka przełóż do miski albo woreczka strunowego i zalej marynatą. Wymieszaj powoli, aby mięso dokładnie pokryło się marynatą i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na noc.

Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki i pozwól mu złapać temperaturę pokojową. Możesz wspomóc się brytfanną ze stali szlachetnej. Rozgrzej grill ustawiając pokrętła w pozycji medium, kiedy grill osiągnie temperaturę 200ºC zmniejsz moc palników do minimum. Wyczyść dwustronny ruszt żeliwny przy pomocy szczotki, następnie spryskaj olejem przy pomocy rozpylacza lub pędzelka silikonowego.

Skrzydełka rozłóż równomiernie na grillu, a pozostałą marynatę przelej do rondelka. Dodaj 2 łyżki miodu i pozwól mu się zredukować. Skrzydełka grilluj przez 20 minut, odwracając je szczypcami w międzyczasie. Po tym czasie posmaruj skrzydełka zredukowanym sosem i grilluj jeszcze przez 6-8 minut. Ściągnięte z grilla skrzydełka możesz jeszcze polać sosem lub podać go w osobnej miseczce do maczania mięsa lub chleba. Podawaj od razu po przygotowaniu, ze świeżą kolendrą, kawałkami limonki oraz pieczywem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MEKSYKAŃSKIE SKRZYDEŁKA Z GRILLA

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka

Marynata:

  • 100 ml tequili
  • 100 ml soku z limonki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki harissy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

  • 2 łyżki miodu
  • limonka, kolendra i pieczywo do podania
recipe mask
Przewiń do góry