Przepis na nadziewaną kaczkę z grillowanymi szparagami i burakami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kaczka nadziewana soczystymi jabłkami, serwowana z aromatycznymi grillowanymi szparagami, kuszącymi burakami i ziemniakami prosto z rusztu. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zapewni Wam niezapomniane doznania kulinarne i rozgrzeje letnie spotkania przy grillu. Kaczka, jako mięso o intensywnym i bogatym smaku, doskonale współgra z delikatnymi, soczystymi jabłkami, które nadają mu słodkawą nutę i zachowują się jako idealne wypełnienie. Kiedy złocista skórka kaczki zostaje pokrojona, ukazuje się mięso pełne soczystości i aromatu. Grillowane szparagi zyskują charakterystyczny, lekko wędzony posmak, który doskonale współgra z głębią smaku kaczki i jabłek. Aromatyczne buraki i ziemniaki, również grillowane, dodają wyrazistego smaku i chrupiącej struktury do tego wykwintnego dania.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki do kaczki

  • Kaczka około 2 kg ( pieczemy 1 kg kaczki na 1 h grillowania
  • 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta lub inny rodzaj twardszych jabłek
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l piwa jasnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sałatke z grillowanych szparagów i buraków

  • 3-4 średnie buraki
  • pęczek szparagów
  • 3 garście rukoli
  • sos miodowo musztardowy
  • orzechy włoskie
  • 1/3 szklanki fety
  • oliwa
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie nadziewanej kaczki

Kaczkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Boczne skrzydełka odcinamy i zachowujemy np. do przygotowania bulionu. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki wycinając środek jabłka, ale nie obierając skórki, w której znajduje się najwięcej smaku. Mieszankę oleju, rozmarynu, majeranku, tymianku oraz pieprzu mieszamy w osobnej misce.Osuszoną kaczkę dokładnie solimy i nacieramy rękami dokładnie całe mięso z zewnątrz i wewnątrz odstawiamy na 2-3 godzin do lodówki. Następnie nacieramy kaczkę ponownie mieszanką wcześniej przygotowanych przypraw z każdej strony również wewnątrz. Do środka kaczki dodajemy 2-3 jabłka. Wiążemy nóżki kaczki, można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób z pomocą sznurka i wykałaczek, a drugi prostszy sposób poprzez zrobienie nacięć w skórze i włożeniu na przemian nóżek w dziury. Można związać nóżki sznurkiem na końcu, żeby podczas pieczenia nie rozwaliły się.

Grillowanie kaczki w żeliwnej brytfannie

Żeliwną brytfannę umieszczamy na grillu w miejsce dwóch kratek rusztu. Rozgrzewamy grilla do 200 stopni. Kładziemy kaczkę na ruszt w brytfannie, a na spód brytfanny wlewamy piwo. Pieczemy pod przykryciem około 1:30h, w trakcie pieczenia kontrolujemy kaczkę i polewamy tłuszczem z dolnej części brytfanny. Możemy w trakcie pieczenia dodać wodę lub piwo, jeśli piwo zbyt mocno wyparuje. Po upływie czasu ściągamy pokrywę żeliwną, obkładamy kaczkę resztą jabłek i pieczemy kaczkę jeszcze przez około 30-40 min już nie pod przykryciem, by skóra mogła się zarumienić. W razie potrzeby gdyby kaczka zbyt mocno się przypieka, można przykryć ją jeszcze na moment pod przykryciem.

Sałatka z grillowanymi szparagami i burakami

Buraki obieramy i kroimy w kosteczkę, układamy na wąskiej brytfance perforowanej, która świetnie sprawdza się do warzyw, skraplając oliwą i grillujemy do miękkości. W trakcie grillowania buraków, przygotowujemy szparagi. Łamiemy ich twarde końce, same złamią się w odpowiednim momencie. Szparagi kroimy w kosteczkę skrapiamy oliwą i 10 min przed końcem grillowania buraków dokładamy szparagi, które nie potrzebują tak długiego czasu grillowania jak buraki. Rukolę układamy na talerzu, buraki i szparagi rozprowadzamy równomiernie, dodajemy kawałki fety i podprażone orzechy włoskie. Całość polewamy naszym ulubionym sosem miodowo- musztardowym.

Podawanie nadziewanej kaczki z sałatką z grillowanymi warzywami

Podajemy wszystko razem od razu po ugrillowaniu.

Potrzebne składniki

Składniki do kaczki

  • Kaczka około 2 kg ( pieczemy 1 kg kaczki na 1 h grillowania
  • 1 kg jabłek - najlepiej szara reneta lub inny rodzaj twardszych jabłek
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l piwa jasnego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Składniki na sałatke z grillowanych szparagów i buraków

  • 3-4 średnie buraki
  • pęczek szparagów
  • 3 garście rukoli
  • sos miodowo musztardowy
  • orzechy włoskie
  • 1/3 szklanki fety
  • oliwa
recipe mask
Przewiń do góry