Przepis na podudzia BBQ

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 1 godz.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowane podudzia w sosie BBQ to jeden z tych przepisów, który wygląda efektownie na talerzu i uzależnia smakiem. Słodko ostry smak powoduje, że goście chętnie sięgają po kolejną porcję. Do tego przepis jest łatwy do przygotowania i wygodny do serwowania. Podudzia grillujemy przy użyciu metody pośredniej, umieszczając je na wieszaku do podudzi, dzięki czemu nie potrzebują częstej uwagi - ciepłe powietrze opieka je niczym w piekarniku z termoobiegiem. Sprawia to, że są doskonale wypieczone z każdej strony i mają chrupiącą skórkę. Jeśli szukasz przepisu na niedrogą przekąskę na imprezę dla większego grona, to właśnie znalazłeś!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE PODUDZIA BBQ:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 0,5 litra soku z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki sosu BBQ

DO PODANIA:

  • Pieczywo
  • cząstki pomarańczy lub cytryny
  • ulubione sosy
  • szczypior
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie grillowanych podudzi BBQ

Zacznij od przygotowania udek, natnij skórę oraz ścięgna pod kostką i delikatnie podsuń w górę, dzięki temu będą miały ładny kształt i wygodniej będzie się je trzymać. Do zamarynowania udek wykorzystaj ulubione przyprawy. Propozycja bardziej dla "dorosłych" to pikantna przyprawa, z przepisu na żeberka 3-2-1. Przygotuj również wersję łagodną - odrobina soli, słodkiej papryki, granulowanego czosnku i majeranku. Doprawione podudzia zawiń w plastry boczku i odłóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Grillowanie podudzi BBQ

Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180-200ºC. Środkowe palniki ustaw na najmniejszą moc, natomiast boczne na MEDIUM. Stalową brytfannę umieść nad środkowymi palnikami, wlej sok pomarańczowy, włóż kilka plastrów pomarańczy i rozmaryn. Sok będzie odparowywał i nadawał dodatkowy aromat potrawom. Pamiętaj, żeby od czasu do czasu sprawdzić poziom i dolewać sok. Podudzia zawieś na wieszaku do podudzi i wstaw go do brytfanny. Zamknij pokrywę grilla, aby gorące powietrze mogło konwekcyjnie opiekać danie.

W międzyczasie przygotuj sos BBQ, jeżeli jest zbyt gęsty, możesz dodać do niego łyżkę soku z pomarańczy. Po upływie 35-40 minut kontroluj temperaturę wewnętrzną mięsa przy pomocy termometru błyskawicznego, jeżeli przekroczyła 70ºC - czas na dodanie efektu wow, czyli karmelizowaną skórkę. Pojedyncze pałki podudzi zdejmuj z wieszaka i obtaczaj je w sosie BBQ, w wersji łagodnej w soku i miodzie. Tak przygotowane podudzia umieść ponownie na wieszaku. Kiedy wszystkie porcje odwiesisz ponownie, zamknij pokrywę i grilluj przez 10-15 minut. Przed podaniem skontroluj czy temperatura wewnętrzna przekroczyła 83ºC. Sos BBQ może łatwo pobrudzić nasze półki, można więć osłonić je matą silikonową.

Sposób podania

Podawaj z grillowanym pieczywem i dodatkową porcją sosu do zamaczania. Sos BBQ możesz zblendować z płynem powstałym w brytfannie, dodając również pomarańcze obrane ze skórki.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE PODUDZIA BBQ:

  • 12 podudzi z kurczaka
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 0,5 litra soku z pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki sosu BBQ

DO PODANIA:

  • Pieczywo
  • cząstki pomarańczy lub cytryny
  • ulubione sosy
  • szczypior
recipe mask
Przewiń do góry