Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości w żeliwnej brytfannie

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. / 1 godz. 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

75°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C

Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze i aromat przypraw i świeżych ziół - ten kurczak pieczony w żeliwnej brytfannie na grillu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie delikatnego mięsa, świeżych warzyw i marynaty z nutą białego wina sprawia, że każdy kęs zachwyca głębią smaku. To danie idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi przy grillu, klasyka w najlepszym wydaniu, która zawsze robi wrażenie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  • 1 cały kurczak o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

Warzywa do kurczaka:

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków (umytych)
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone na duże kawałki)
  • 2 cebule (pokrojone na ćwiartki)
  • 1 główka czosnku (przekrojona na pół)
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia
  • oliwa
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie kurczaka

Przyrządzanie dania rozpocznij od zamarynowania kurczaka. Mięso pokryj oliwą, a następnie w miseczce połącz wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj nimi kurczaka zarówno na zewnątrz, jak i od środka (pod skórą). Do wnętrza kurczaka włóż czosnek, cytrynę, cebulę, rozmaryn i masło. Tak przygotowanego kurczaka odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Kurczak w brytfannie żeliwnej

Na spód brytfanny wyłóż umyte ziemniaki, pokrojoną na większe kawałki marchewkę, ćwiartki cebuli, przekrojony na pół czosnek oraz zioła. Na warzywach ułóż kurczaka. Wlej bulion lub wino i przykryj pokrywą.

Kurczak w całości na grillu - jak piec?

Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grill do 200°C. Umieść brytfannę na ruszcie i piecz około 1 godzinę 15 minut.

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywę brytfanny i piecz kurczaka jeszcze przez 15-20 minut bez przykrycia, aby skórka nabrała złocistego koloru i chrupkości. Mięso będzie gotowe, gdy jego temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C. Jeśli korzystasz z grilla wyposażonego w technologię iQue lub posiadasz termometr z dwiema sondami, jedną z nich możesz wbić w kurczaka już na początku pieczenia. Brytfanna dutch oven posiada specjalne wejście, które umożliwia wygodne monitorowanie temperatury nawet przy zamkniętej pokrywie. W innym wypadku gotowość kurczaka sprawdzisz z pomocą termometru błyskawicznego.

Sposób podania

Kurczaka podawaj od razu po upieczeniu z porcją aromatycznych warzyw. Możesz dodać świeże zioła np. posiekaną natkę pietruszki i skropić wszystko sokiem z cytryny dla świeżości.

Potrzebne składniki

  • 1 cały kurczak o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku

Warzywa do kurczaka:

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków (umytych)
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone na duże kawałki)
  • 2 cebule (pokrojone na ćwiartki)
  • 1 główka czosnku (przekrojona na pół)
  • świeże zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia
  • oliwa
  • sól
recipe mask