- Broil King®
- Przepisy
- Drób
- Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości w żeliwnej brytfannie
Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości w żeliwnej brytfannie

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
DróbRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. / 1 godz. 30 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w mięsie (°C)
75°CTemperatura w grillu (°C)
200°CChrupiąca skórka, soczyste wnętrze i aromat przypraw i świeżych ziół - ten kurczak pieczony w żeliwnej brytfannie na grillu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie delikatnego mięsa, świeżych warzyw i marynaty z nutą białego wina sprawia, że każdy kęs zachwyca głębią smaku. To danie idealne na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi przy grillu, klasyka w najlepszym wydaniu, która zawsze robi wrażenie.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
- 1 cały kurczak o wadze ok. 1,5-2 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Warzywa do kurczaka:
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków (umytych)
- 2 marchewki (obrane i pokrojone na duże kawałki)
- 2 cebule (pokrojone na ćwiartki)
- 1 główka czosnku (przekrojona na pół)
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia
- oliwa
- sól

Sposób przygotowania
Marynowanie kurczaka
Przyrządzanie dania rozpocznij od zamarynowania kurczaka. Mięso pokryj oliwą, a następnie w miseczce połącz wszystkie przyprawy i dokładnie natrzyj nimi kurczaka zarówno na zewnątrz, jak i od środka (pod skórą). Do wnętrza kurczaka włóż czosnek, cytrynę, cebulę, rozmaryn i masło. Tak przygotowanego kurczaka odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczak w brytfannie żeliwnej
Na spód brytfanny wyłóż umyte ziemniaki, pokrojoną na większe kawałki marchewkę, ćwiartki cebuli, przekrojony na pół czosnek oraz zioła. Na warzywach ułóż kurczaka. Wlej bulion lub wino i przykryj pokrywą.
Kurczak w całości na grillu - jak piec?
Odpal wszystkie palniki i rozgrzej grill do 200°C. Umieść brytfannę na ruszcie i piecz około 1 godzinę 15 minut.
Po upływie tego czasu zdejmij pokrywę brytfanny i piecz kurczaka jeszcze przez 15-20 minut bez przykrycia, aby skórka nabrała złocistego koloru i chrupkości. Mięso będzie gotowe, gdy jego temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C. Jeśli korzystasz z grilla wyposażonego w technologię iQue lub posiadasz termometr z dwiema sondami, jedną z nich możesz wbić w kurczaka już na początku pieczenia. Brytfanna dutch oven posiada specjalne wejście, które umożliwia wygodne monitorowanie temperatury nawet przy zamkniętej pokrywie. W innym wypadku gotowość kurczaka sprawdzisz z pomocą termometru błyskawicznego.
Sposób podania
Kurczaka podawaj od razu po upieczeniu z porcją aromatycznych warzyw. Możesz dodać świeże zioła np. posiekaną natkę pietruszki i skropić wszystko sokiem z cytryny dla świeżości.

Potrzebne składniki
- 1 cały kurczak o wadze ok. 1,5-2 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wina lub bulionu drobiowego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Warzywa do kurczaka:
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków (umytych)
- 2 marchewki (obrane i pokrojone na duże kawałki)
- 2 cebule (pokrojone na ćwiartki)
- 1 główka czosnku (przekrojona na pół)
- świeże zioła: rozmaryn, tymianek, szałwia
- oliwa
- sól
