Przepis na zapiekankę chlebową z dużą ilością mięsa

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Drób
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 1 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Słysząc słowo zapiekanka myślimy o makaronie przykrytym dużą ilością sosu. Tym razem mam dla Ciebie przepis na nieco inną zapiekankę. Chleb na zakwasie połączono z dużą ilością mięsa, selerem a to wszystko zapieczono z dodatkiem bulionu. Pycha - ugrilluj i przekonaj się do nowej wersji zapiekanki. 

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ CHLEBOWĄ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA

  • 1 bochenek chleba na zakwasie 
  • 1 opakowanie surowych cienkich kiełbasek 
  • 4 łodygi selera 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • mielone/krojone podroby z indyka 
  • 50 ml rozpuszczonego masła 
  • przyprawa Broil King “KC Spice Rub” 
  • 1l bulionu  
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZAPIEKANKI NA GRILLU GAZOWYM

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C. Pokrój chleb w słupki, selera w plastry a cebulę w drobną kostkę. Następnie usuń folię z kiełbasek i pokrój je w kawałki lub rozgnieć palcami.

 

Z żeliwnej brytfanny do żeberek wyjmij stalowy ruszt i umieść w niej przygotowane wcześniej składniki z pominięciem bulionu oraz masła. Przemieszaj wszystkie składniki długimi szczypcami i wklej 1 szklankę bulionu.

 

Następnie piecz przez około 20 minut. Po tym czasie dolej 1 szklankę bulionu i polej połową roztopionego masła. Piecz kolejne 20 minut, później dolej bulion i polej końcówką masła. Piecz do momentu, aż składniki lekko się zarumienią. Zapiekanka powinna wtedy wchłonąć cały bulion, jeśli tego nie zrobiła pozostaw do pieczenia jeszcze przez kilka minut. Ściągnij brytfannę z grilla, skorzystaj ze skórzanych rękawiczek ponieważ akcesorium zdążyło się nagrzać. Podawaj bezpośrednio po ugrillowaniu, prosto z brytfanny. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ CHLEBOWĄ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MIĘSA

  • 1 bochenek chleba na zakwasie 
  • 1 opakowanie surowych cienkich kiełbasek 
  • 4 łodygi selera 
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • mielone/krojone podroby z indyka 
  • 50 ml rozpuszczonego masła 
  • przyprawa Broil King “KC Spice Rub” 
  • 1l bulionu  
recipe mask
Przewiń do góry