Chleb z garnka żeliwnego z grilla gazowego - przepis

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
InneCzas przygotowania / Czas gotowania:
12 godz. 30 min. / 1 godz. 50 min.
Poziom trudności:
ŁatwyDziś odpowiadamy na pytanie czy na grillu gazowym można upiec chleb? I nie mamy tu na myśli opiekanych kromek ale taki prawdziwy, świeży chleb z chrupiącą skórką z żeliwnego garnka. To nasz pierwszy przepis na pieczony bochenek chleba na grillu, dlatego wybraliśmy prosty, pszenny chleb na drożdżach. Do pieczenia wykorzystaliśmy żeliwną brytfannę do żeberek - jak widać akcesoria Broil King mają wiele ukrytych zastosowań :)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CHLEBA W GARNKU ŻELIWNYM NA GRILLU
Jeżeli używasz świeżych drożdży zacznij od przygotowania zaczynu. Do wyższego naczynia pokrusz drożdże (25 g), dodaj cukier (½ łyżeczki cukru) i zalej ½ szklanki (120 ml) ciepłej wody i dodaj 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 5-10 minut. [Jeśli wykorzystujesz drożdże instant pomiń ten krok i wsyp je do wody razem z mąką.]
Do misy robota wlej pozostałą wodę (530 ml), dodaj wyrośnięty zaczyn oraz mąkę wymieszaną z solą (2 łyżeczki soli). Dodaj jedną łyżkę oliwy i włącz wyrabianie na najniższą prędkość, po wstępnym wymieszaniu się składników dodaj drugą łyżkę oliwy i zwiększ prędkość. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut aż będzie elastyczne, jednolite i lekko klejące. [Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie postępuj podobnie. Najpierw wymieszaj składniki w misce łyżką a następnie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ręcznie ok 10-15 minut.]
Gotowe ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na noc. Naczynie powinno być dość spore bo ciasto mocno zwiększy swoja objętość.
Kolejnego dnia rano wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż na oprószony mąką blat kuchenny. Rozciągając boki zawijaj je na wierzch formując w ten sposób podłużny bochenek na koniec odwróć tak aby łączenie było pod spodem, odłóż na mocno oprószony mąką blat przykryj ściereczką i zostaw w nie przewiewnym miejscu na 40 minut.
Kiedy ciasto już prawie jest gotowe możesz przygotować się do pieczenia. Brytfannę rozgrzewamy razem z grillem dlatego już przed odpaleniem włóż ją razem z przykryciem do grilla i ustaw nad środkowymi palnikami.
Rada: Rozgrzanie żeliwnego garnka lub brytfanny jest bardzo ważne, ponieważ dzięki temperaturze ciasto na pieczywo z grilla nie przywrze do powierzchni naczynia.
Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła zewnętrzne w pozycji high a środkowe medium. Kiedy temperatura osiągnie ok. 180°C wszystkie pokrętła ustaw w pozycji low i poczekaj chwilę aż temperatura się ustabilizuje ok 200°C. Grill będzie się rozgrzewał trochę dłużej ale dzięki takiemu ustawieniu będzie Ci prościej utrzymać bezpieczną dla chleba temperaturę a brytfanna nagrzeje się równomiernie. Chleb piecz w temperaturze 180-200°C.
Z pomocą skórzanych rękawic ściągnij z rozgrzanej brytfanny górną część i włóż do środka wyrośnięty chleb, przykryj brytfannę i zamknij grilla. Po 35 minutach odkryj brytfannę i piecz kolejne 35 minut bez przykrycia. Po tym czasie pieczywo z grilla będzie miało ładny złoty kolor i piękną, chrupiącą skórkę. Żeby mieć pewność, że chleb jest upieczony możesz sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy to znaczy, że chleb jest gotowy. Wyciągnij chleb z brytfanny i wystudź go na kratce dołączonej do żeliwnej brytfanny. Dzięki temu chleb nie "spoci" się od spodu. Bochenek chleba możesz przykyć ściereczką.
Przed przystąpieniem do wypiekania chleba możesz dodać rozmaryn, czarne oliwki lub suszone pomidory.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:
- 1 kg mąki pszennej
- 650 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży (7 g instant)
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PSZENNY CHLEB Z GRILLA Z GARNKA:
- 1 kg mąki pszennej
- 650 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży (7 g instant)
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
