Pizza rzymska z ziemniakami, rozmarynem i burratą

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

14 godz. / 5 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

min 300°C

Pizza to danie, które cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Przyrządzana z tradycyjnych składników zachwyca smakiem i aromatem. Od czasu do czasu warto jednak zdecydować się na małe szaleństwo i spróbować nowych wersji tej włoskiej potrawy. Doskonałą alternatywą jest pizza rzymska. Połączenie chrupiącego spodu z delikatnymi plastrami ziemniaków, kremowym serem burrata oraz aromatycznym rozmarynem zachwyci każdego, kto poszukuje nowych smakowych doznań. Spróbuj tej wyjątkowej pizzy i pozwól sobie na kulinarną podróż poza granice tradycyjnych smaków.

 

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę rzymską:

  • 1 kg mąki typ00
  • 700 ml ciepłej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 20 g soli

Dodatki:

  • ser (najlepiej gouda - jest bardzo wyrazisty w smaku, ale może być też mozarella lub inny)
  • młode ziemniaki ze skórką
  • świeży rozmaryn
  • burrata
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Ciasto na pizzę - jak zrobić?

Proces przygotowania ciasta na pyszną, tradycyjną włoską pizzę składa się z kilku kroków:
✔ Pierwszy to autoliza. Jest to po prostu wymieszanie mąki z wodą i pozostawienie mieszanki na około pół godziny. W tym czasie mąka wchłania całą wodę, a obecne w niej białka tworzą gluten zwiększający rozciągliwość ciasta.
✔ Następny krok to dodanie do mąki roztopionych drożdży oraz soli i wyrobianie ciasta, aż do połączenia składników. Po wyrobieniu ciasto należy odstawić na 30 minut.
✔ Po 30 minutach rozpocznij etap składania ciasta, chwytając i rozciągając go kilkukrotnie. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
✔ Wyrośnięte ciasto podziel na równe części w zależności od tego, jak duże pizze chcesz upiec. Uformuj kulki i włóż je do szczelnie zamykanego pojemnika oprószonego mąką. Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na całą noc.

Dodatkowe składniki - przygotowanie

Ciasto na pizzę należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej kilkanaście minut przed pieczeniem. Znacznie ułatwia to jego formowanie.

Zanim zaczniesz przygotowywać dodatki, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu i umieść w ich miejscu kamień i piec do pizzy. Rozgrzej grill do temperatury minimum 300°C.



Przygotowanie dodatków nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy zetrzeć ser, pokroić ziemniaki na bardzo cienkie plastry oraz posiekać rozmaryn.

Na cieście ułóż ser żółty i pokrop go oliwą. Następnie rozłóż ziemniaczane plastry, posyp je solą i dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Użyj pieprzu do smaku, a na wierzch dodaj posiekany rozmaryn.

Pizza z grilla - pieczenie

Umieść pizzę na kamieniu za pomocą stalowej łopaty do pizzy oprószonej odrobiną mąki. Przy wysokich temperaturach, jakie z łatwością osiągają grille Broil King, pizza będzie gotowa już po około 5 minutach. Pamietaj jednak, by dokładny czas pieczenia dostosować do swoich preferencji.

Gotową pizzę podawaj z serem burrata.


Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę rzymską:

  • 1 kg mąki typ00
  • 700 ml ciepłej wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 20 g soli

Dodatki:

  • ser (najlepiej gouda - jest bardzo wyrazisty w smaku, ale może być też mozarella lub inny)
  • młode ziemniaki ze skórką
  • świeży rozmaryn
  • burrata
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
recipe mask
Przewiń do góry