Przepis na chaczapuri adżarskie z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kuchnia gruzińska od lat podbija serca Polaków, a chaczapuri należy do jednego z najbardziej popularnych przysmaków. Jednym z sekretów kuchni gruzińskiej są piece, rozpalające się do zawrotnych temperatur. Podobny efekt możemy uzyskać montując na naszym grillu dedykowany piec i kamień do pizzy. Dzięki takiemu zestawowi nasze wyborne ciasto na chaczapuri momentalnie dostanie wysokiej temperatury, będzie miało chrupiące ranty i puszysty miękki miąższ. 

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 100 g ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 110 g jogurtu naturalnego
  • 370 g mąki pszennej (najlepiej 00)
  • 20 g oliwy
  • Szczypta soli

Na farsz

  • 200 g fety
  • 2 mozzarellę
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • Świeży szczypiorek
  • świeżo mielona sól i świeżo mielony pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta do chaczapuri

W miseczce dokładnie połącz ciepłą wodę, drożdże i cukier. Blat oprósz mąką, wysyp mąkę 0, dodaj rozpuszczone drożdże z cukrem, oliwę, jogurt, szczyptę soli i dokładnie zagnieć ciasto. Przełóż do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części, każdą z tych części rozwałkuj w okrąg i wyłóż na środek farsz przygotowany z pokruszonej fety i mozzarelli.

Grillowanie chaczapuri adżarskiego w piecu do pizzy

Ranty ciasta zwiń do środka, tworząc łódeczki. Tak przygotowane chaczapuri przykryj ponownie ściereczką i odstaw jeszcze na 30 minut. Przed nagrzaniem grilla na drugim i trzecim ruszcie zamontuj prostokątny kamień do pizzy wraz z piecem. Rozgrzej grill do 300°C, włącz tylni palnik na średnią moc. Dedykowaną łopatę do pizzy oprósz mąką i wsuń delikatnie pod pierwszą łódeczkę z farszem. Zdecydowanym ruchem zsuń chaczapuri na rozgrzany kamień, postępuj w ten sam sposób z pozostałymi dwoma łódeczkami, umieszczając je jedną obok drugiej na kamieniu. Podpiekaj placki przez ok 4-5 minut. Po tym czasie wyjmij każdy z nich, np. na drewnianą deskę, za pomocą łyżki zrób wgłębienie w farszu i delikatnie wbij jajko w przygotowane miejsce. Zsuń delikatnie łódeczki z jajkiem na kamień i podpiekaj przez ok 3-4 minuty – do czasu, aż białko się delikatnie zetnie. 

Podawanie chaczapuri

 Na gotowe chaczapuri pokrusz masło, posyp zsiekanym szczypiorkiem i oprósz świeżo mieloną solą i pieprzem.    

Potrzebne składniki

Składniki na ciasto

  • 100 g ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 110 g jogurtu naturalnego
  • 370 g mąki pszennej (najlepiej 00)
  • 20 g oliwy
  • Szczypta soli

Na farsz

  • 200 g fety
  • 2 mozzarellę
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • Świeży szczypiorek
  • świeżo mielona sól i świeżo mielony pieprz
recipe mask
Przewiń do góry