Przepis na zapiekankę MAC AND CHEESE

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Napewno słyszałeś kiedyś o Mac and Cheese - kultowej w USA zapiekance makaronowej z dużą ilością sera. A czy wiesz, że przygotujesz ją na swoim grillu? Nie? Przekonaj się jakie to proste! 

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAC AND CHEESE

  • 500 ml gęstej śmietany 
  • 1 łyżka stołowa masła 
  • 1 łyżka stołowa mąki 
  • 200g sera asiago (można go zastąpić zwykłą mozzarellą) 
  • 200g sera cheddar (najlepiej już lekko twardawego) 
  • 200g sera mozzarella 
  • 1kg makaronu kolanka lub rurki 
  • 1 opakowanie serowych czipsów Doritos 
  • 50g bułki tartej 
  • sól do smaku 
recipe mask

Sposób przygotowania

JAK PRZYGOTOWAĆ MAC AND CHEESE NA GRILLU GAZOWYM?

Odpal grill, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM LOW i pozostaw do osiągnięcia temperatury 177°C. Ugotuj makaron al dente. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i smaż przez chwilę na średnim ogniu. Następnie dodaj śmietanę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj przez chwilę ciągle mieszając. Dodaj do mieszanki starty ser (zostaw odrobinę do dekoracji) i gotuj ciągle mieszając, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Mieszanka powinna być gęsta i kremowa. Posól ją do smaku. Przełóż makaron do naczynia do zapiekania, polej wszystko obficie sosem i wymieszaj wszystkie składniki. Piecz przez około 20 minut mając pokrętła ustawione w pozycji MEDIUM. Po tym czasie posyp zapiekankę bułką tartą, pokruszonymi chrupkami i pozostałym serem. Piecz dodatkowe 10 minut, aż góra zapiekanki nabierze złoto-brązowego koloru. Serwuj natychmiast po przygotowaniu.   

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ MAC AND CHEESE

  • 500 ml gęstej śmietany 
  • 1 łyżka stołowa masła 
  • 1 łyżka stołowa mąki 
  • 200g sera asiago (można go zastąpić zwykłą mozzarellą) 
  • 200g sera cheddar (najlepiej już lekko twardawego) 
  • 200g sera mozzarella 
  • 1kg makaronu kolanka lub rurki 
  • 1 opakowanie serowych czipsów Doritos 
  • 50g bułki tartej 
  • sól do smaku 
recipe mask
Przewiń do góry