Przepis na kebab z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Jagnięcina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 2 godz.

plate

Ilość osób:

8
hat

Poziom trudności:

Średni
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Kebab z grilla to danie, które możecie przygotować z baraniny, jagnięciny lub drobiu. W naszym przepisie znajdziecie sposób na jagnięcinę, delikatne mięso połączone z aromatycznymi przyprawami. Grillowaną jagnięcinę w formie kebaba możesz podać na kilka sposobów, nasza propozycja to chlebki pita, ale równie dobrze sprawdzi się tortilla, sałatka z kebabem lub kebab podany z frytkami.

Jeżeli na samą myśl o staniu przy grillu w te upały myślisz tylko o kąpieli w basenie to mamy dla Ciebie dobrą radę! Odpal rożen i relaksuj się w cieniu, a grill gazowy Broil King resztę zrobi za Ciebie :)

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

KEBAB Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • 2 udźce jagnięce - waga ok 2,5 kg

SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO KEBABA

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

do podania:

  • chlebki pita
  • warzywa: sałata, kapusta pekińska, ogórek, pomidor
  • sos: jogurt, pasta tahini, sok z cytryny, chilli, melisa, sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa do kebaba z grilla

Wszystkie składniki na przyprawę umieść w blenderze i zmiel na proszek, możesz też użyć moździerza lub młynka.

Osuszone mięso pokrój na cienkie plastry i oprósz przyprawą. Dodaj oliwę, sok z cytryny i wymieszaj z mięsem. Przykryj i odłóż na 6-8 godzin lub całą noc. Przed grillowaniem wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej, dzięki temu będzie się grillować równomiernie. Plastry mięsa na kebab nabij ciasno na pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna.

Grillowanie kebaba na rożnie

Przed rozgrzaniem grilla wyciągnij dwa środkowe ruszta, a w ich miejsce postaw na aromatyzerach stalową brytfannę. Do brytfanny wlej pozostałą marynatę, piwo, wodę lub sok jabłkowy dodaj zioła, plastry cebuli i czosnku. Odpal dwa boczne palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grilla do temperatury wewnętrznej 200°C. Kiedy grill będzie już rozgrzany, wyłącz dolne palniki, zamontuj rożen na grillu. Uruchom silnik rożna, odpal tylny palnik rożna i  ustaw go na maksymalną moc. Zamknij pokrywę grilla i w czasie kiedy kebab będzie się grillował przygotuj dodatki. Pierwsze ścinanie mięsa możesz zrobić po około 1,5 godziny, każde kolejne co 10-15 minut. W chłodniejsze, wietrzne dni możesz odpalić boczne palniki i ustawić ich moc na minimum, to pozwoli utrzymać temperaturę wewnątrz grilla. Pamiętaj aby w brytfannie zawsze był jakiś płyn i w razie potrzeby uzupełnij jego zawartość.

Podawanie kebaba

Nasza propozycja podania to kebab z warzywami w chlebku pita. Chlebki przed przekrojeniem skrop wodą i połóż na kilka minut nad bocznym palnikiem ustawionym na minimum. Chlebki są gotowe kiedy napęcznieją i zrobią się chrupiące. Możesz je przeciąć w połowie tworząc małe kieszonki lub odkroić górną część i przygotować duże porcje kebaba z warzywami.

Potrzebne składniki

KEBAB Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • 2 udźce jagnięce - waga ok 2,5 kg

SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO KEBABA

  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka grubej soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

do podania:

  • chlebki pita
  • warzywa: sałata, kapusta pekińska, ogórek, pomidor
  • sos: jogurt, pasta tahini, sok z cytryny, chilli, melisa, sól
recipe mask
Przewiń do góry