Przepis na drinka z ginem i grillowaną gruszką

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Napoje
restaurant

Rodzaj posiłku:

Napoje
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 4 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Rozpocznij grillowanie z tym pysznym, aromatycznym drinkiem! Gin to jeden z najbardziej aromatycznych, mocnych alkoholi, wszystko za sprawą jagód jałowca i mnóstwa ziół, które dodawane są do niego. Nie bez powodu gin pierwotnie był podawany jako lekarstwo. Popularność zyskał kilkadziesiąt lat temu i do dziś ma swoją rzeszę fanów.

 

Nasza propozycja to przepis na drink z dodatkiem grillowanej gruszki - jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Mieszanka nektaru gruszkowego, ginu i syropu rozmarynowo-imbirowego wstrząśnięta lodem i zwieńczona grillowaną gruszką daje w rezultacie satysfakcjonujący koktajl, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na syrop rozmarynowo-imbirowy:

  • 4 łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 cienkie plasterki imbiru
  • 2 gałązki rozmarynu

Składniki na drinka:

  • 1 gruszka
  • 1 szklanka soku gruszkowego
  • 100ml ginu
  • kostki lodu
  • opcjonalnie 1 imbirowe piwo
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie syropu rozmarynowo-imbirowego

Cukier, wodę, imbir, rozdrobniony rozmaryn, sok gruszkowy i gin gotuj w rondelku do momentu rozpuszczenia cukru, następnie odstaw na bok do wystygnięcia.  

Grillowanie gruszki

Rozgrzej grilla do średniej temperatury - ok. 200-250 stopni Celsjusza. Grilluj plasterki gruszki około 2 minut z jednej strony, do momentu ładnego, delikatnego ,,przypalenia’’. Przełóż ugrillowane plasterki na deskę do krojenia. Natnij je delikatnie, aby mogły zdobić rant szklanek.

Serwowanie

W shakerze wymieszaj dwie łyżki wcześniej ugotowanego syropu, 1 szklankę nektaru z gruszki i 100 ml ginu, dodaj kostki lodu i mieszaj. Rozlej do dwóch szklanek. Udekoruj rozmarynem i plasterkami ugrillowanej gruszki. Pozostałą gruszkę dodaj do środka szklanek, jeśli masz piwo imbirowe, dolej do szklanek, aby je dopełnić. Jeżeli zostało Ci ugotowanego syropu, możesz schować go do lodówki na maksymalnie tydzień.  

Potrzebne składniki

Składniki na syrop rozmarynowo-imbirowy:

  • 4 łyżki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 2 cienkie plasterki imbiru
  • 2 gałązki rozmarynu

Składniki na drinka:

  • 1 gruszka
  • 1 szklanka soku gruszkowego
  • 100ml ginu
  • kostki lodu
  • opcjonalnie 1 imbirowe piwo
recipe mask
Przewiń do góry