Przepis na homara z grilla z warzywami duszonymi na maśle

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas gotowania:

/ 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

W 16-17-18 wieku homary były traktowane jako gorsze jedzenie. Serwowali homary dla więźniów i biednych ludzi. Dziś homar jest podawany w najlepszych restauracjach. Sezon łowiecki dla homara to okres od czerwca do lipca. Żyją one w północnym Atlantyku. Największym importerem homarów jest Japonia. W Polsce kupuje się raczej mrożone ale tez dostępne są świeże. Dla mnie świeży homar jest za drogi a smakowo porównując z mrożonym jest mała różnica.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 homary mrożone w tubie
  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła- temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Kiełki do dekoracji
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Rozmrażamy homary 12 godz. wcześniej
Homary przekrawamy na pól po długości i wyciągamy jelito z ogona.
Obieramy warzywa i kroimy je na równe kawałki po +- 5cm.

Grillowanie

1/2 kostki masła mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i estragonem, zostawić.
Na małym ogniu dusimy warzywa i czosnek  na patelni, przykrywamy pokrywką. Po 5-7 min warzywa będą al dente, chrupiące.

Odcedzamy na papier.
Na dużym ogniu grillujemy homary - mięso około 3-4 min. Nie zamykamy grilla. Odwracamy i smarujemy homary
  masłem cytrynowym z estragonem i zmniejszamy ogień-, zostawić na 2-3 min.

Podanie

Serwujemy homar z warzywami i kiełkami.
Polecam do dobrego, zimnego białego, wytrawnego wina :)

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 homary mrożone w tubie
  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła- temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Kiełki do dekoracji
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria
Przewiń do góry