Krewetki z grilla – przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

50 min. / 6 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Krewetki grillowane, gotowe w kilka minut, doskonale sprawdzają się w roli niebanalnej przystawki. Jak przyrządzić krewetki na grilla? Możesz je przygotować w formie szaszłyków lub wykorzystać żeliwny wok albo płytę. Najlepiej wybierać krewetki duże, z grilla będą smakować wyśmienicie. Mogą być mrożone, ale zwróć uwagę żeby nie były wcześniej gotowane. 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  SKŁADNIKI NA KREWETKI Z GRILLA:

  • 500 g dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki oliwy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • opcjonalnie - pomidorki koktajlowe lub cytryna do przygotowania szaszłyków 
recipe mask

Sposób przygotowania

Krewetki na grillu - jak je przygotować?

Krewetki opłucz i obierz z pancerzy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek, wyłóż je wcześniej na sitko, przelej ciepłą, ale nie gorącą wodą i pozostaw do rozmrożenia.

Krewetki z grilla - marynata

Następny krok w naszym przepisie to marynata do krewetek z grilla. Passatę pomidorową wymieszaj z oliwą i octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne lub chilli. Możesz użyć chilli w płatkach lub świeżą papryczkę indywidualnie regulując ostrość. Pamiętaj, że moc papryczki wydobywa się podczas podgrzewania. Przełóż krewetki do miski z marynatą, wymieszaj tak, aby dokładnie były nią pokryte i odłóż na 30 minut do lodówki. 

Jak grillować krewetki w żeliwnym woku?

Spryskaj wok olejem, a na spód wlej dodatkowo 2 łyżki i włóż marynowane krewetki na grilla. W przypadku grillowania w woku krewetki potrzebują około 4 minut, w trakcie których musisz je kilkakrotnie przemieszać.

Jak przygotować szaszłyki z krewetek? 

Zamarynowane krewetki nabij na metalowe szpikulce. Możesz je przekładać pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami cytryny. Czas, jaki potrzebują krewetki grillowane, zależy od wielkości, jednak zazwyczaj nie grilluj dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki z grilla nie są już przezroczyste i mają ładny różowy kolor. Czas grillowania krewetek zależy od wielkości, jednak zazwyczaj nie grilluj dłużej niż 3 minuty z każdej strony. Gotowe krewetki nie są już przezroczyste i mają ładny różowy kolor. Nie grilluj ich za długo, bo staną się gumowate.



Uwaga! Krewetki grillowane w woku i w formie szaszłyków mają różną ostrość. Grillowane w woku z dodatkiem marynaty są aromatyczne i pikantne. Przygotowane jako szaszłyki i grillowane na stojaku są bardziej delikatne i łagodne.

Potrzebne składniki

  SKŁADNIKI NA KREWETKI Z GRILLA:

  • 500 g dużych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki oliwy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • opcjonalnie - pomidorki koktajlowe lub cytryna do przygotowania szaszłyków 
recipe mask
Przewiń do góry