Przepis na karpia z grilla na desce cedrowej

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15min / 40min
hat

Poziom trudności:

Średni

Karp z grilla to gratka dla osób, które llubią delikatne mięso i chrupiącą skórkę. Pieczony w całości stanie się ozdobą wigilijnego stołu.

Jak wybrać dobrego karpia do grillowania? Najlepsze w smaku są małe osogniki do 1,5 kg. Kupując rybę zwróć uwagę na jej świeżość. Kolor skrzeli, które powinny być czerowne, błyszczące oczy i skóra, która powinna być błyszcząca, gładka i sprężysta - to oznaki świeżej ryby.

Składniki:

JAK PRZYGOTOWAĆ KARPIA Z GRILLA NA DESCE CEDROWEJ

Wypatroszonego karpia umyj dokładnie, jeżeli pieczesz rybę razem z głową to usuń gałki oczne. W ich miejsce przed pieczeniem możesz włożyć rodzynki lub żurawinę. Możesz też grillować karpia bez głowy. Umytą rybę skrop sokiem z cytryny, a następnie dokładnie natrzyj solą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do lodówki minium na 2-3 godziny, karpia możesz przygotować również dzień wcześniej.

Przed grillowaniem namocz deskę cedrową, włóż ją do miski i zalej wodą, odstawiając na przynajmniej 30 minut. Żeby deska równomiernie nasiąknęła wodą przyciśnij ją czymś ciężkim. Po tym czasie wytrzyj deskę do sucha, a stronę na której będziesz grillować natrzyj olejem. Do wnętrza karpa włóż 2 plastry masła, pietruszkę i plasterki cytryny. Skórę na boku natnij delikatnie pod kątem i włóż w nacięcia połówki plasterków cytryny. Na desce ułóż grube plastry cebuli, a na niej przygotowanego karpia.

Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 280ºC wyłącz środkowe palniki i połóż nad nimi deskę z rybą. Korzystając z bocznego palnika kuchenki, rozpuść w rondelku 2-3 łyżki masła, polewaj nim rybę w trakcie grillowania.

Grilluj przed 40 minut, średnia temperatura grillowania to 180ºC. Ostateczny czas grillowania jest uzależniony od warunków atmosferycznych, jeżeli temperatura na dworze sprada poniżej 5º, może okazać się , że boczne palniki to za mało. W tej sytuacji ustaw moc środkowych palników na MIN. Zwróc uwagę czy deska nie zaczyna się przypalać, aby temu zapobiec przed polaniem ryby masłem spryskaj brzegi deski wodą. Aby mieć pewność, że ryba jest gotowa sprawdź jej temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru elektronicznego. Temperatura ryby powinna wynosić ok. 60ºC.

Gotowego karpia możesz podać na desce lub przełożyć go delikatnie na półmisek. Do świątecznej ryby będą pasować grillowane buraczki, wcześniej ugotowane i obrane ze skórki - włóż na grill obok karpia na 15 minut przed końcem. Podawaj rybę skropioną czsnkową oliwą i sokiem z cytryny.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego!

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osoba

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

KARP GRILLOWANY NA DESCE CEDROWEJ - SKŁADNIKI:

  • 1 karp o wadze do 1,5 kg
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

KARP GRILLOWANY NA DESCE CEDROWEJ - SKŁADNIKI:

  • 1 karp o wadze do 1,5 kg
  • 2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2 kostki masła
  • natka pietruszki
  • 1 duża cebula
recipe mask