Łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej - przepis

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30min / 20minPoziom trudności:
ŚredniRyba z grilla to jedna z najlepszych możliwości przygotowania. Na blogu znajdziecie przepis na Pstrąga z chrupiącą skórką, faszerowanego masłem ziołowym. A dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia z grilla. Miękka, soczysta ryba z chrupiącą skorupką z pistacji na pewno skradnie wasze serca. Łosoś jest dość tłustą rybą ale są to bardzo korzystne dla nas tłuszcze Omega-3 i Omega-6. Łososia będziemy grillować na desce klonowej dzięki czemu będzie miał wyjątkowy aromat.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z PISTACJAMI:
- 400 g filet łososia ze skórą
- 50 g pistacji (100 g waga ze skorupkami)
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 deska cedrowa

Sposób przygotowania
Jak przygotować rybę z grilla?
Zacznij on namoczenia deski cedrowej, włóż ją do miski zalej wodą i zostaw na minimum 30 minut. Żeby deska cedrowa równomierna nasiąknęła wodą przyciśnij ją czymś ciężkim. Łososia skrop sokiem z cytryny oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, odstaw do lodówki. Pistacje pokrój na drobne kawałki, możesz też rozdrobnić orzechy w malakserze. Dodaj miękkie masło, parmezan i bułkę tartą. Połącz składniki w palcach do uzyskania struktury kruszonki. Namoczoną deskę wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Stronę na której położysz rybę posmaruj olej. Przełóż łososia na deskę, teraz możesz go pokroić na porcje ale nie jest to konieczne.
Jak grillować rybę na grillu?
Rozgrzej grilla gazowego ustawiając pokrętła w pozycji maksymalnej. Kiedy grill uzyska temperaturę 250°C przykręć zewnętrzne palniki do pozycji średniej a środkowe wyłącz. Nad środkowymi panikami połóż deskę z rybą. Grilluj 20 minut, średnia temperatura grillowania to 200°C jeżeli temperatura spadnie bo np. mocniej wieje możesz odpalić środkowe palniki i ustawić je w pozycji minimalnej.
Łososia podawaj na desce, będzie ozdobą stołu.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z PISTACJAMI:
- 400 g filet łososia ze skórą
- 50 g pistacji (100 g waga ze skorupkami)
- 30 g tartego parmezanu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 deska cedrowa
